PopUp

20/7/14

Μεγάλες επιτυχίες των μικρών σκακιστών της Κρήτης (4 πρώτες θέσεις) στα Πανελλήνια Νεανικά 2014.

Καλές παρουσίες από τους σκακιστές του Ο.Φ.Η.

Για μια ακόμα χρονιά οι μικροί σκακιστές της Κρήτης εντυπωσίασαν στα Πανελλήνια Ατομικά Νεανικά Πρωταθλήματα που πραγματοποιήθηκαν στο Ρίο της Πάτρας από 4 έως 10 Ιουλίου 2014. Ο τελικός απολογισμός ήταν τέσσερεις πρώτες θέσεις σε σύνολο 10 κατηγοριών, μία δεύτερη, δύο τρίτες και πολλές άλλες καλές θέσεις στις τελικές βαθμολογίες. 

Οι επιτυχίες προήλθαν για μια ακόμα φορά κυρίως από τους σκακιστές των Χανίων και ιδιαίτερα της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων (Σ.Α.Χ.). Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές από αυτό το βήμα, ο τρόπος ανάπτυξης του νεανικού σκακιού στα Χανιά πρέπει να είναι το παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι σκακιστικοί συλλόγοι του Ηρακλείου για να φτάσουν σε ανάλογες διακρίσεις. Οι μικροί σκακιστές του Ηρακλείου, παρά τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας, με αιχμή του δόρατος τα τμήματα υποδομής του σκακιστικού Ο.Φ.Η. που έχει παρουσιάσει αναμφισβήτητα τις περισσότερες επιτυχίες στην Ανατολική Κρήτη τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, απέχουν αρκετά, με μικρές ίσως εξαιρέσεις, από το να καταφέρουν να σημειώσουν πολύ σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο. 

Στους αγώνες όπου συμμετείχαν 281 σκακιστές από όλη την Ελλάδα, έλαβαν μέρος 58 μικροί σκακιστές από την Κρήτη από τους οποίους 42 ήταν από τα Χανιά, 9 από το Ηράκλειο (6 από τον Ο.Φ.Η.), 5 από το Ρέθυμνο και 2 από τον Άγιο Νικόλαο. Οι πρώτες θέσεις ήρθαν από την Μαρία Μυρτώ Καντεράκη (Σ.Α.Χ.) στην κατηγορία των κοριτσιών κάτω των 8 ετών, που συνέχισε την παράδοση επιτυχιών της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων σε αυτή την κατηγορία αποτελώντας την νέα μεγάλη ελπίδα του Χανιώτικου σκακιού στα κορίτσια, από την Ανθή Βοζινάκη (Σ.Α.Χ.) στην κατηγορία των κοριτσιών κάτω των 14 ετών η οποία εντυπωσίασε για μια ακόμα φορά με την μαχητικότητα της κατακτώντας για τρίτη φορά τον τίτλο της πρωταθλήτρια Ελλάδος, από το μεγαλύτερο ίσως ταλέντο του Ελληνικού σκακιού τον  Νικόλα Θεοδώρου (ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου) στην κατηγορία των αγοριών κάτω των 14 ετών ο οποίος αναδείχτηκε πρωταθλητής Ελλάδος για πέμπτη φορά και από τον Ευάγγελο Πατρελάκη (Σ.Α.Χ.) στην κατηγορία των αγοριών κάτω των 10 ετών που πήρε το πρωτάθλημα Ελλάδος για δεύτερη φορά αποδεικνύοντας ξανά το πλούσιο σκακιστικό του ταλέντο και το πολύ λαμπρό σκακιστικό μέλλον που διαγράφεται μπροστά του. Την δεύτερη θέση κατέκτησε στην κατηγορία των αγοριών κάτω των 8 ετών ο Γιάννης Καλογερής (Σ.Α.Χ.) και την τρίτη στην ίδια κατηγορία ο Αλέξιος Αγγελάκης (Κύδωνας) και η Κατερίνα Παπαδοκωνσταντάκη (Ο.Α.Χανίων)  στην κατηγορία των κοριτσιών κάτω των 8 ετών, δείχνοντας την πολύ καλή δουλειά που γίνεται και από τους άλλους δύο συλλόγους των Χανίων στις μικρές ηλικίες. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ίσως πρέπει να υπάρξει ένας μικρός προβληματισμός για το γεγονός ότι οι διακρίσεις κάθε χρόνο είναι πολύ περισσότερες στις κατηγορίες των μικρών ηλικιών και μειώνονται αισθητά στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Από πλευράς Ο.Φ.Η. την καλύτερη θέση πήρε ο Νίκος Σερπετσιδάκης που κατετάγη 11ος θέση ανάμεσα σε 50 σκακιστές στην κατηγορία των αγοριών κάτω των 12 ετών με 5,5 βαθμούς σε 9 αγώνες. Ο Σερπετσιδάκης που ξεκίνησε την διοργάνωση σαν ένας από τους βασικούς διεκδικητές των μεταλλίων έκανε κάποια λάθη σε κρίσιμους αγώνες και δεν κατάφερε αυτή την χρονιά να πάρει ένα μετάλλιο ή μια θέση στην εξάδα όπως στις προηγούμενες 4 διοργανώσεις, σπάζοντας την παράδοση των πολύ καλών εμφανίσεων που έχει στα πανελλήνια νεανικά πρωταθλήματα. Επίσης η πρωταθλήτρια Ελλάδος στην κατηγορία των νεανίδων κάτω των 18 ετών τον περασμένο Ιανουάριο, Εύα Σερπετσιδάκη, που θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα μετάλλιο στην κατηγορία των κοριτσιών κάτω των 16 ετών, επέλεξε να αγωνιστεί στην πολύ δύσκολη κατηγορία των αγοριών κάτω των 16 ετών για ευνόητους λόγους (μόρια) και τερμάτισε με 3 βαθμούς σε 9 αγώνες στην 32η θέση της βαθμολογίας. Την καλύτερη εμφάνιση από τους σκακιστές του Ο.Φ.Η., πραγματοποίησε ο πρωτοεμφανιζόμενος σε πανελλήνια νεανικά Νικόλας Βιτσαξάκη ο οποίος στην πολύ απαιτητική κατηγορία των αγοριών κάτω των 14 ετών πήρε την 13η θέση στην τελική βαθμολογία με 5 βαθμούς σε 9 αγώνες και με πολύ αποτελέσματα απέναντι σε αντιπάλους με αρκετά μεγαλύτερο από αυτόν ΕΛΟ. Καλή ήταν και η εμφάνιση του επίσης πρωτοεμφανιζόμενου σε πανελλήνια νεανικά Χρήστου Μπροκαλάκη που με 4,5/9 που πήρε την 27η θέση σε σύνολο 50 σκακιστών στην κατηγορία των αγοριών κάτω των 12 ετών. Τέλος ο Αριστοτέλης Τσέλος που τερμάτισε στην 28η θέση στην κατηγορία των αγοριών κάτω των 10 ετών με 4,0/9 και ο Ανδρέας Λιανέρης που με 3,5/9 πήρε την 37η θέση στην τελική βαθμολογία στην κατηγορία των αγοριών κάτω των 12 ετών είχαν δυνατότητες για πολύ καλύτερες θέσεις στις τελικές βαθμολογίες και οι θέσεις που κατέλαβαν δεν αντικατοπτρίζουν την σκακιστική τους αξία. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Μπροκαλάκης και ο Λιανέρης ήταν μικροί στις κατηγορίες τους και θα αγωνιστούν στις ίδιες κατηγορίες το επόμενο έτος (2015) με πολύ μεγαλύτερες προοπτικές διάκρισης, με την κατάλληλη προετοιμασία.

Από τους άλλους σκακιστές του Ηρακλείου ιδιαίτερα ελπιδοφόρα ήταν η εμφάνιση του μικρού Στέλιου Μαλιαράκη (Ο.Α.Α.Η.), που αν και σχετικά άπειρος σε σχέση με τους αντιπάλους του, πήρε την 7η θέση σε ισοβαθμία με τον 4ο στην κατηγορία των αγοριών μέχρι 8 ετών με 5,5 βαθμούς σε 9 αγώνες, δείχνοντας ότι έχει όλα τα προσόντα να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια. Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν και τα δύο κορίτσια της Σκακιστικής Ακαδημίας Γαζίου η Ιωάννα Στρατήγη που με 3,5/7 πήρε την 7η θέση στην κατηγορία των κοριτσιών κάτω των 12 ετών και η Εβίτα Στρατήγη που με 5,5/9 πήρε την 9η θέση, με τους ίδιους βαθμούς με την 5η, στην κατηγορία των κοριτσιών κάτω των 14 ετών.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την διοργάνωση στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (Ε.Σ.Ο.) (www.chessfed.net) ενώ οι θέσεις που κατέλαβαν όλοι οι σκακιστές της Κρήτης φαίνονται στους συνημμένους πίνακες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Σ.Κ. (www.essk.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου