PopUp

27/12/14

Στην 5η θέση (ισόβαθμος με τον 3ο) του Πανελλήνιου ομαδικού πρωταθλήματος παίδων κορασίδων ο Ο.Φ.Η.

Πρωταθλήτρια Ελλάδος η Πνευματική Στέγη Περιστερίου – Στην δεύτερη θέση η Σ.Α.Χανίων 
Ο αγώνας με το Περιστέρι έχει αρχίσει.
Ο Σταύρος Λυράκης παρακολουθεί τις
προσπάθειες των παικτών του

Λίγο πριν τον αγώνα με την Π.Σ.Περιστερίου.
Αριστερά ο προπονητής του Περιστερίου πρωταθλητής
 Ελλάδος Χρήστος Μπανίκας

Η ομάδα έτοιμη για την μεγάλη  νίκη
απέναντι στον Αργοναύτη Κορινθίας.

Η χειραψία πριν από το
ντέρμπυ με τον Σ.Ο.Καβάλας

Νέα πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε η σκακιστική ομάδα του Ο.Φ.Η. που κατέκτησε την πέμπτη θέση, ισοβαθμώντας με τον τρίτο της τελικής βαθμολογίας, στο πανελλήνιο ομαδικό πρωτάθλημα παίδων κορασίδων που έγινε στο Βραχάτι της Κορινθίας από τις 12 έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Την μεγάλη επιτυχία των ομάδων της Κρήτης συμπλήρωσε η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά βρέθηκε στο βάθρο των νικητών κατακτώντας την δεύτερη θέση πίσω από την Πνευματική Στέγη Περιστερίου που αναδείχτηκε πρωταθλήτρια. Με την ευκαιρία θα πρέπει να απευθύνουμε για ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου για την στήριξη που παρέχει στο σκάκι του Νομού Ηρακλείου. 

Η επιτυχία του Ο.Φ.Η. έρχεται σαν συνέχεια της περυσινής πολύ μεγάλης επιτυχίας της κατάκτησης της τρίτης θέσης στο ίδιο πρωτάθλημα. Αξίζει να τονίσομε ότι  ο σκακιστικός Ο.Φ.Η. έλαβε μέρος μόλις πέρυσι για πρώτη φορά στην ιστορία του σε αυτήν την διοργάνωση. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι τόσο ο Ο.Φ.Η. όσο και η Σ.Α.Χανίων στηρίζονται σε ντόπιους μικρούς σκακιστές που προέρχονται από τα πολύ καλά τμήματα υποδομής που διαθέτουν, σε αντίθεση με την ομάδα της Π.Σ.Περιστερίου που βασίζει κυρίως την δύναμη της σε μεταγραφές μικρών ταλαντούχων σκακιστών από όλη την Ελλάδα. Όπως είχαμε τονίσει και πέρυσι οι πολύ καλές θέσεις που κατέλαβαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι δύο ομάδες της Κρήτης αποδεικνύει την πολύ καλή αναπτυξιακή δουλειά που γίνεται στο σκάκι στο νησί μας και δίνει το δικαίωμα στην Ε.Σ.Σ.Κ. να διεκδικήσει από την Ε.Σ.Ο. την θεσμοθέτηση δεύτερης θέση πρόκρισης για τις ομάδες μας, για το πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων κορασίδων του 2015. Οι ομάδες της Κρήτης δικαιούνται να έχουν ισχυρή προτεραιότητα στο δικαίωμα αναπλήρωσης για την συμμετοχή ακόμα και τρίτης ομάδας. Είναι σίγουρο ότι και άλλες ομάδες του νησιού μας, όπως για παράδειγμα ο ΚΥΔΩΝΑΣ που δεν έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα, αφού κλήθηκε να συμμετάσχει την τελευταία στιγμή, θα μπορούσε να καταλάβει μια από τις πρώτες θέσεις στην τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος.

Ο Ο.Φ.Η. που είχε την πέμπτη θέση στην αρχική κατάταξη των ομάδων σύμφωνα με τον μέσο όρο του διεθνούς βαθμού αξιολόγησης (ΕΛΟ) των σκακιστών του, επανέλαβε την πολύ καλή περυσινή του εμφάνιση, τερματίζοντας στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας με 6 βαθμούς (τρεις νίκες και δύο ήττες) όσους συγκέντρωσε και η ομάδα του Σ.Ο.Πολιχνης που πήρε τελικά την τρίτη θέση. Η ομάδα μας έκανε τρεις άνετες νίκες (5-1 τον Σ.Ο.Κατερίνης και την Σ.Α.Κορινθίας Αργοναύτης και 4,5-1,5 την Σκακιστική Επικοινωνία Ηρακλείου Αττικής) και δύο ήττες με 5,5-0,5 από την πρωταθλήτρια Π.Σ.Περιστερίου και με 3,5-2,5 από τον Σ.Ο.Καβάλας. Με τον Ο.Φ.Η. αγωνίστηκαν οι Γιώργος Καδιάνης (2,5/5), Νικόλας Βιτσαξάκης (2,5/5), Νίκος Σερπετσιδάκης (3,5/5), Αριστοτέλης Τσέλος (3,5/5), Εύα Σερπετσιδάκη (3,5/5) και Νεφέλη Ματθαιάκη (2/5). Στις παρενθέσεις φαίνονται οι βαθμοί που συγκέντρωσε κάθε σκακιστής στο σύνολο των αγώνων που πήρε μέρος. Την ομάδα συνόδευσε ο προπονητής του συλλόγου μας Fide Instructor Σταύρος Λυράκης ο οποίος μαζί με τον επικεφαλής προπονητή του συλλόγου μας ομοσπονδιακό μετρ Στέφανο Γρατσέα έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην μεγάλη πρόοδο των ταλαντούχων μικρών σκακιστών μας. Όπως φαίνεται από τους βαθμούς που συγκέντρωσαν οι σκακιστές της ομάδας μας όλοι συνέβαλλαν σχεδόν ισότιμα στην κατάκτηση της πέμπτης θέσης στην τελική βαθμολογία. Άλλωστε η ομοιογένεια ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της ομάδας μας. Η ομάδα του Ο.Φ.Η. όπως φαίνεται παρακάτω κατάφερε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να ξεπεράσει στην βαθμολογία ισχυρότατες ομάδες, με μεγάλη παράδοση στο ελληνικό σκάκι.

Τολμάμε να πούμε ότι η εμφάνιση της ομάδας μας ήταν ακόμα καλύτερη από την περυσινή όπου για την κατάκτηση της 3ης θέσης βοήθησε και ο παράγοντας τύχη. Όπως όλοι ξέρουμε σε ένα ελβετικό σύστημα 5 γύρων με την συμμετοχή 16 ομάδων μόνο οι δύο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας κατανέμονται δίκαια και η τύχη είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην διαμόρφωση των υπολοίπων θέσεων. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούμε αναγκαία την αναβάθμιση του πολύ σημαντικού αυτού πρωταθλήματος για το αναπτυξιακό σκάκι στην χώρα μας, με την διεξαγωγή 7 γύρων παρά τις οικονομικές δυσκολίες που σίγουρα έχει μια τέτοια πρόταση. Είναι κανόνας στον αθλητισμό ότι μια ομάδα καταξιώνεται από την διάρκεια στην απόδοση της. Αυτό κατάφερε φέτος ο Ο.Φ.Η. διατηρώντας την ομάδα στις κορυφαίες θέσεις της βαθμολογίας και αποδεικνύοντας ότι η επιτυχία της περυσινής χρονιάς δεν ήταν απλώς ένα αγωνιστικό πυροτέχνημα. Η ομάδα μας ήταν ανανεωμένη κατά τα 3/6 από πέρυσι. Την θέση των Γιώργου Μαργαρίτη, Ανδρέα Λιανέρη και Ίριδας Βιτσαξάκη πήραν οι Νικόλας Βιτσαξάκης, Αριστοτέλης Τσέλος και Νεφέλη Ματθαιάκη που πλαισίωσαν τους εμπειρότερους Γιώργο Καδιάνη, Νίκο και Εύα Σερπετσιδάκη. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι στις ιδιαίτερα απαιτητικές σκακιέρες των αγοριών κάτω των 16 ετών και κάτω των 14 ετών αγωνίστηκαν εναλλάξ οι δεκατετράχρονοι Καδιάνης και Βιτσαξάκης συγκεντρώνοντας 2,5 βαθμούς ο καθένας. Στην σκακιέρα των κοριτσιών κάτω των 12 αγωνίστηκε με επιτυχία η μόλις δεκάχρονη Νεφέλη Ματθαιάκη που εκτός από τις 2 νίκες που έκανε, απεκόμισε μεγάλες σκακιστικές εμπειρίες και κατάφερε να δυσκολέψει αντιπάλους όπως οι πρωταθλήτριες Ελλάδας Χρυσόγελου και Τσιβελεκίδου με πολύ μεγαλύτερο ΕΛΟ και εμπειρία από αυτήν. Τέλος ο άλλος νέος της ομάδας μας, ο δεκάχρονος Αριστοτέλης Τσέλος αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη των αγώνων εντυπωσιάζοντας με τα πολύ καλά αποτελέσματα του και συγκεντρώνοντας 3,5 βαθμούς, όσους και οι πολύ έμπειροι και με πάντα πολύ καλά αποτελέσματα στους κρίσιμους αγώνες αδελφοί Σερπετσιδάκη. Γενικά τα αποτελέσματα της ομάδας μας φέτος ήταν πολύ καλύτερα από τα περυσινά αφού οι νίκες που πέτυχε ήταν ευρύτερες και σημειώθηκαν με πολύ πειστικότερο τρόπο. Για παράδειγμα ο Ο.Φ.Η. νίκησε πολύ άνετα (5-1) την πρωταθλήτρια της Α Εθνικής για το 2013 ομάδα του Αργοναύτη Κορινθίας που τερμάτισε τελικά στην 6η θέση της βαθμολογίας με τους ίδιους βαθμούς με τον Ο.Φ.Η. και με τον οποίο πέρυσι είχαμε αναδειχθεί ισόπαλοι (3-3). Επίσης αντιμετώπισε δυσκολότερες ομάδες όπως τον Σ.Ο. Καβάλας του οποίου οι 5 από τους 6 σκακιστές είχαν πολύ μεγαλύτερο ΕΛΟ από αυτόν των σκακιστών της ομάδας μας και έχασε τον αγώνα οριακά με 3,5-2,5. Η μεγάλη μάχη που έγινε σε σε όλες τις σκακιέρες σε αυτό τον αγώνα, απέναντι σε μια ομάδα που αποτελεί πρότυπο για την ανάπτυξη του νεανικού σκακιού στην χώρα μας, αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

Η τελική κατάταξη των ομάδων

Την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα πήρε με σχετική ευκολία με 10 βαθμούς το μεγάλο φαβορί των αγώνων, η ομάδα της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου. Θυμίζουμε ότι η ομάδα του Περιστερίου είχε αναδειχτεί πρωταθλήτρια τόσο πέρυσι όσο και το 2011 και το 2010, ενώ το 2012 είχε τερματίσει δεύτερη πίσω από την ομάδα του Σ.Ο.Καβάλας. Η Π.Σ.Περιστερίου σημείωσε πέντε άνετες νίκες σε ισάριθμους αγώνες (5,5-0,5 τον Σ.Ο.Πατρών και τον Ο.Φ.Η., 5-1 τον Σ.Ο.Πολίχνης και 4-2 τον Σ.Ο.Καβάλας και την Σ.Α.Χανίων). Με την ομάδα της Π.Σ.Περιστερίου αγωνίστηκαν οι Γιώργος Παπαδόπουλος (3/4), Ευγένιος Ιωαννίδης (3,5/4), Δημήτρης Κατωπόδης (3,5/4), Γιώργος Μήτσης (2/3), Σταύρος Αμπελακιώτης (4/5), Αναστασία Αβραμίδου (4/4), Ελένη Κόκοτα (1/1) και Νάσια Χρυσόγελου (3/5), δύο από τους οποίους έχουν αναδειχθεί πρωταθλητές Ευρώπης, δύο φορές η Αβραμίδου με την τελευταία πριν από δύο μήνες και μία φορά ο Ιωαννίδης και άλλοι τρεις πρωταθλητές Ελλάδος (Παπαδόπουλος, Κατωπόδης, Χρυσόγελου). Στις παρενθέσεις φαίνονται οι βαθμοί που συγκέντρωσε κάθε σκακιστής στο σύνολο των αγώνων που πήρε μέρος.

Στην δεύτερη θέση ακολούθησε με 8 βαθμούς η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων συνεχίζοντας τις επιτυχίες της στο νεανικό σκάκι τα τελευταία χρόνια. Η Σ.Α.Χ. είχε στην σύνθεση της τους Αργύρη Παπαδόπουλο (2/5), Σταύρο Φυντριλάκη (3/5), Νίκο Γεωργακόπουλο (2,5/5), Βαγγέλη Πατρελάκη (2,5/3), Γιώργο Παπαδημητράκη (1/2), Ανθή Βοζινάκη (3/5) και Ευαγγελία Καραβιτάκη (4,5/5), τέσσερεις από τους οποίους έχουν κατακτήσει στο παρελθόν τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδος (Παπαδόπουλος, Πατρελάκης, Βοζινάκη και Καραβιτάκη). Η Σ.Α.Χ. σημείωσε τέσσερεις νίκες (4-2 την Ο.Σ.Τριανδρίας και την Σ.Α.Κορινθίας Αργοναύτης, 5-1 τον Σ.Ο.Καβάλας και 3,5-2,5 τον Σ.Ο.Πολίχνης) και μία ήττα με 4-2 από την μετέπειτα πρωταθλήτρια ομάδα της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου. Σημειώνουμε ότι η Σ.Α.Χ. είχε πάρει τόσο πέρυσι όσο και το 2011 την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, ενώ το 2013 είχε τερματίσει στην τρίτη θέση. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους παράγοντες και στο τεχνικό επιτελείο της Χανιώτικης ομάδας αλλά περισσότερο από όλους στον επικεφαλής προπονητή της Κώστα Τσαρουχά για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στον Χανιώτικο σύλλογο.

Την τρίτη θέση στους αγώνες με 6 βαθμούς (τρεις νίκες και δύο ήττες) πήρε άλλη μία ομάδα με πολύ καλά τμήματα υποδομών ο Σ.Ο.Πολίχνης. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, που έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια αρκετούς ταλαντούχους νέους σκακιστές όπως την Αναστασία Αβραμίδου, εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις της και παρά την σημαντική απουσία του Τάσου Σαμακά σκαρφάλωσε από την ένατη θέση πέρυσι, σε μία θέση στο βάθρο των νικητών. Σημειώνουμε ότι η Πολίχνη στον τελευταίο γύρο παρά λίγο να κάνει την μεγάλη έκπληξη καθώς έφτασε πολύ κοντά στην νίκη απέναντι στην Σ.Α.Χ όταν προηγήθηκε με 2,5-0,5 αλλά τελικά δεν τα κατάφερε χάνοντας και στις 3 σκακιέρες που είχαν απομείνει. Την τέταρτη θέση με τους ίδιους βαθμούς (τρεις νίκες και δύο ήττες) πήρε όπως και πέρυσι η πρωταθλήτρια του 2012 (όπως και πρωταθλήτρια το 2008 και το 2009) ομάδα του Σ.Ο.Καβάλας. Η ομάδα της Καβάλας που όπως και πέρυσι στάθηκε άτυχη μένοντας στις λεπτομέρειες εκτός μεταλλίων, πλασαρίστηκε για μια ακόμα φορά στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, συνεχίζοντας την μεγάλη παράδοση που έχει στο νεανικό σκάκι. Σημειώνουμε ότι η Καβάλα είχε την μεγάλη απουσία της δεκατετράχρονης Σταυρούλας Τσολακίδου που είχε αναδειχθεί  παγκόσμια πρωταθλήτριας το 2013 και δεύτερη το 2014 τόσο στο παγκόσμιο όσο και στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η Σταυρούλα αγωνιζόταν την ίδια χρονική περίοδο με την Εθνική Ελλάδος στην Ολυμπιάδα κάτω των 16 ετών που διεξήχθη στην Ουγγαρία. Στην πέμπτη θέση ακολούθησε όπως προαναφέραμε ο Ο.Φ.Η., στην έκτη θέση με τους ίδιους βαθμούς, η πρωταθλήτρια του 2013 στην Α Εθνική, ομάδα του Αργοναύτη Κορινθίας και στην έβδομη ο Σ.Ο.Πατρών άλλη μια πολύ αξιόμαχη και με αξιόλογη δουλειά στον τομέα των υποδομών επαρχιακή ομάδα. Τέλος στην όγδοη θέση με τους ίδιους βαθμούς τερμάτισε η ιστορική ομάδα του Πειραϊκού που διατηρεί παραδοσιακά πολύ καλά νεανικά τμήματα στο σκάκι.

Ακολούθησαν στην ένατη θέση με 5 βαθμούς (δύο νίκες, μια ισοπαλία και δύο ήττες) η ομάδα της Α.Ε.Κ. που πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η συμμετοχή της στο πρωτάθλημα αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή, και στην δέκατη  θέση με τους ίδιους βαθμούς η πολύ μαχητική ομάδα του Σ.Ο.Κατερίνης. Με 4 βαθμούς (δύο νίκες και τρεις ήττες) ισοβάθμησαν στην ενδέκατη και δωδέκατη θέση οι ομάδες του Φυσιολάτρη Νίκαιας και της Σκακιστικής Επικοινωνίας Ηρακλείου δύο παραδοσιακές δυνάμεις του σκακιού στην περιοχή της Αττικής. Την δέκατη τρίτη θέση με 3 βαθμούς (τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες) πήρε η Ο.Σ.Τριανδρίας μια ομάδα της Θεσσαλονίκης με ιδιαίτερη παράδοση στο νεανικό σκάκι που παρουσίασε όμως σημαντική ανομοιογένεια στην σύνθεση της. Με 2 βαθμούς ισοβάθμησαν στην δέκατη τέταρτη και δέκατη πέμπτη θέση η συμπαθής ομάδα του Σ.Π.Ζ.Κέρκυρας (δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες) που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερη δραστηριότητα στα τμήματα υποδομής και η ομάδα του Επίκουρου Πολίχνης (μία νίκη και τέσσερεις ήττες). Η συμμετοχή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά της δεύτερης ομάδας της Πολίχνης σε συνδυασμό με την μεγάλη επιτυχία της κατάκτησης της 3ης θέσης από τον Σ.Ο.Πολίχνης, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο το πλούσιο φυτώριο και την πολύ σοβαρή δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Τέλος την δέκατη έκτη θέση με 1 βαθμό (1 ισοπαλία απέναντι στην Κέρκυρα και 5 ήττες) πήρε η συμπαθής ομάδα του Σ.Ο.Λειβαδιάς που είχε με διαφορά την πιο αδύνατη σύνθεση από όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος. Η ομάδα της Λειβαδιάς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα περήφανη για το ατομικό έπαθλο της δωδεκάχρονης Λητώς-Ελένης Τούντα που πήρε την πρώτη θέση στην σκακιέρα των κοριτσιών κάτω των 12 ετών. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι σκακιστικά ταλέντα υπάρχουν κρυμμένα σε όλη την Ελλάδα και μέλημα της Ε.Σ.Ο. θα πρέπει να είναι η ισόρροπη ανάπτυξη του σκακιού σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Θυμίζουμε ότι οι ομάδες αγωνίστηκαν με εξαμελείς συνθέσεις, με 4 αγόρια ηλικίας 16, 14, 12, 10 ετών και 2 κορίτσια ηλικίας 16, 12 ετών αντίστοιχα και η τελική βαθμολογία συνοπτικά φαίνεται παρακάτω :

     Τελική βαθμολογία                  Βαθμοί     

1)

Πνευματική Στέγη Περιστερίου
 
10 β.
2)
Σκακιστική Ακαδημία Χανίων
8 β.
3)
Σ.Ο. Πολίχνης
6 β.
4)
Σ.Ο. Καβάλας
6 β.
5)
Ο.Φ.Η.
6 β.
6)
Σκ. Ακ. Αργοναύτης Κορινθίας
6 β.
7)
Σ.Ο. Πατρών
6 β.
8)
Πειραϊκός Όμιλος Σκακιστών
6 β.
9)
Α.Ε.Κ.
5 β.
10)
Σ.Ο. Κατερίνης
5 β.
11)
Ε.Ο.Α.Ο. Φυσιολάτρης Νίκαιας
4 β.
12)
Σκακιστική Επικοινωνία Ηρακλείου
4 β.
13)
Ο.Σ. Τριανδρίας
3 β.
14)
Σ.Π.Ζ. Κέρκυρας
2 β.
15)
Ε.Σ.Ο. Επίκουρος Πολίχνης
2 β.
16)
Σ.Ο. Λειβαδιάς
1 β.

Ένα σύντομο χρονικό των αγώνων

Την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Ο.Φ.Η. αντιμετώπισε την πολύ μαχητική ομάδα του Σ.Ο.Κατερίνης και επικράτησε με 5-1 παρά το ότι ξεκίνησε με την ήττα της πρωτοεμφανιζόμενης σε πανελλήνια διοργάνωση δεκάχρονης Νεφέλης Ματθαιάκη που έδειξε επηρεασμένη από την κούραση του ταξιδιού. Οι υπόλοιποι σκακιστές της ομάδας μας έφτασαν στη νίκη με τον Βιτσαξάκη και την Σερπετσιδάκη να ανοίγουν τον δρόμο και τους Τσέλο, Καδιάνη και Σερπετσιδάκη να ακολουθούν. Εντυπωσιακή ήταν η νίκη του άλλου νέου μέλους της ομάδας μας του δεκάχρονου Αριστοτέλη Τσέλου απέναντι σε ένα αντίπαλο με μεγαλύτερο από αυτόν ΕΛΟ. Στα περισσότερα άλλα παιχνίδια τα θεωρητικά φαβορί νίκησαν σχετικά εύκολα τους αντιπάλους τους (Π.Σ.Περιστερίου-Σ.Ο.Πατρών 5,5-0,5, Σ.Α.Χανίων-Ο.Σ.Τριανδρίας 4-2, Σ.Ο.Καβάλας-Ε.Ο.Α.Ο.Φυσιολάτρης Νίκαιας 4,5-1,5, Σ.Ο.Πολίχνης-Σ.Ε.Ηρακλείου 4-2, Πειραϊκός- Επίκουρος Πολίχνης 5-1, Α.Ε.Κ.- Σ.Ο.Λειβαδιάς 5-1). Η έκπληξη παρά λίγο να γίνει στον αγώνα του Αργοναύτη με την Κέρκυρα που τελείωσε με οριακή νίκη του Αργοναύτη με 3,5-2,5. Στον συγκεκριμένο αγώνα και στην σκακιέρα που τελείωσε χρονικά τελευταία η Ρεβέκκα Σαλαχίδου κατάφερε να κρατήσει την ισοπαλία απέναντι στον Σπύρο Μακρή που ήταν καλύτερος στην μεγαλύτερη διάρκεια της παρτίδας.

Την δεύτερη αγωνιστική η κλήρωση έφερε την ομάδα μας απέναντι στην περυσινή πρωταθλήτρια Π.Σ.Περιστερίου. Το δύσκολο έργο των σκακιστών της ομάδας μας φαίνεται από το γεγονός ότι τους παίκτες των δύο ομάδων χώριζαν από 305 έως 675 βαθμοί ΕΛΟ. Ο αγώνας τελείωσε με το βαρύ 5,5-0,5 σε βάρος της ομάδας μας, που έμεινε με την ικανοποίηση ότι οι παίκτες της έδωσαν μεγάλες μάχες σε όλες τις σκακιέρες απέναντι στους μετέπειτα πρωταθλητές. Χαρακτηριστικό είναι ότι το αποτέλεσμα είχε διατηρηθεί στα επίπεδα του 0-0 τρεις ώρες μετά την έναρξη της αναμέτρησης. Τελικά την τιμή της ομάδας μας έσωσε ο Νικόλας Βιτσαξάκης που κατάφερε να αποσπάσει ισοπαλία από τον Γιώργο Μήτση. Την ίδια αγωνιστική η Σ.Α.Χανίων, ο Σ.Ο.Καβάλας, ο Σ.Ο. Πολίχνης, ο Σ.Ο.Πατρών και ο Φυσιολάτρης Νίκαιας πήραν εύκολες νίκες απέναντι στον Αργοναύτη, τον Πειραϊκό, την Α.Ε.Κ., τον Σ.Ο.Κατερίνης και τον Επίκουρο Πολίχνης με σκορ 4-2, 5,5-0,5, 5-1, 4-2 και 5-1 αντίστοιχα. Η Σκακιστική Επικοινωνία Ηρακλείου νίκησε δύσκολα τον Σ.Ο.Λειβαδιάς με 3,5-2,5 ενώ η Ο.Σ.Τριανδρίας με τον Σ.Π.Ζ.Κέρκυρας ανεδείχθησαν ισόπαλοι 3-3.

Την τρίτη αγωνιστική ο Ο.Φ.Η. αντιμετώπισε την Σκακιστική Επικοινωνία Ηρακλείου Αττικής και επικράτησε με 4,5-1,5. Στο ξεκίνημα της αναμέτρησης η δεκάχρονη Νεφέλη Ματθαιάκη σημείωσε την πρώτη της νίκη στην διοργάνωση, αλλά η γρήγορη ήττα του Νικόλα Βιτσαξάκη απέναντι στον πολύ ταλαντούχο Χρήστο Αλεξιάδη έκανε το σκορ 1-1. Οι αναμενόμενες νίκες βάσει δυναμικότητας των αδελφών Σερπετσιδάκη αλλά και η πολύ καλή εμφάνιση και νίκη για μια ακόμα φορά του Αριστοτέλη Τσέλου έκριναν τον αγώνα υπέρ του Ο.Φ.Η. και έτσι η ισοπαλία του Γιώργου Καδιάνη στην σκακιέρα που τελείωσε τελευταία δεν επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα. Την ίδια αγωνιστική είχαμε άλλη μία εύκολη νίκη της Π.Σ.Περιστερίου απέναντι στον Σ.Ο.Πολίχνης με 5-1. Με το ίδιο σκορ η ομάδα της Σ.Α.Χανίων επικράτησε εύκολα στο ντέρμπυ απέναντι στον Σ.Ο.Καβάλας και έγινε φαβορί για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, αφού δύσκολα θα μπορούσε να αμφισβητήσει τα πρωτεία από το Περιστέρι. Στους άλλους αγώνες είχαμε το εντυπωσιακό 6-0 του Σ.Ο.Πατρών απέναντι στον Σ.Π.Ζ.Κέρκυρας, το 4-2 του Αργοναύτη απέναντι στον Φυσιολάτρη Νίκαιας, το 4,5-1,5 του Επίκουρου Πολίχνης απέναντι στον Σ.Ο.Λειβαδιάς, την δύσκολη νίκη 3,5-2,5 του Πειραϊκού απέναντι στην Α.Ε.Κ., ενώ η Ο.Σ.Τριανδρίας έκανε άλλη μια ισοπαλία 3-3 αυτή την φορά με τον Σ.Ο.Κατερίνης.

Την τέταρτη αγωνιστική ο Ο.Φ.Η. βρέθηκε στην δεύτερη σκακιέρα του πρωταθλήματος να αντιμετωπίζει σε ντέρμπι για την 3η θέση τον Σ.Ο.Καβάλας. Νομίζουμε ότι πριν από δύο τρία χρόνια κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί μια τέτοια εξέλιξη για την ομάδα μας. Ο αγώνας τελείωσε με το τιμητικό 3,5-2,5 σε βάρος της ομάδας μας σε ένα συγκλονιστικό αγώνα που κράτησε το ενδιαφέρον όλων στην αίθουσα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Τις νίκες για την ομάδα μας πέτυχαν ο Νίκος Σερπετσιδάκης και ο Αριστοτέλης Τσέλος που έδειξε για μια ακόμα φορά τις μεγάλες του δυνατότητες αποτελώντας την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης. Η Σερπετσιδάκη αν και καλύτερη σε όλη την διάρκεια της παρτίδας, δεν κατάφερε να πάρει την νίκη και έτσι η ισοπαλία που απέσπασε η Αγγελική Καφετζή στην σκακιέρα που τελείωσε τελευταία έδωσε την νίκη στην ομάδα της. Στις άλλες σκακιέρες οι σκακιστές του Ο.Φ.Η. (Βιτσαξάκης, Καδιάνης και Ματθαιάκη) αν και σαφώς κατώτεροι σε ΕΛΟ από τους αντιπάλους τους έδωσαν μεγάλες μάχες, με τον Καδιάνη να φτάνει πιο κοντά από τους άλλους σε ένα θετικό αποτέλεσμα αλλά τελικά να μην τα καταφέρνει. Την ίδια αγωνιστική έγινε το μεγάλο ντέρμπυ για την πρώτη θέση  μεταξύ της Π.Σ.Περιστερίου και της Σ.Α.Χανίων που τελείωσε με  4-2 για την ομάδα της Π.Σ.Περιστερίου μετά από μεγάλη μάχη σε όλες τις σκακιέρες. Μετά το αποτέλεσμα αυτό φάνηκε καθαρά ότι κανείς δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο της Π.Σ.Περιστερίου προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Στους άλλους αγώνες είχαμε την μεγάλη και καθαρή νίκη του Σ.Ο.Πολίχνης επί του Πειραϊκού με 4,5-1,5, την δύσκολη νίκη του Αργοναύτη επί του Σ.Ο.Πατρών με 3,5-2,5 στο ντέρμπυ της Πελοποννήσου άλλη μια ισοπαλία 3-3 της Ο.Σ.Τριανδρίας αυτή την φορά απέναντι στην Α.Ε.Κ. την άνετη νίκη με 5-1 του Φυσιολάτρη Νίκαιας απέναντι στην Σ.Ε.Ηρακλείου στο ντέρμπι της Αττικής, την νίκη του Σ.Ο.Κατερίνης με 4-2 απέναντι στον Επίκουρο Πολίχνης και την ισοπαλία που απέσπασε ο Σ.Ο.Λειβαδιάς 3-3 από τον Σ.Π.Ζ.Κέρκυρας.

Την πέμπτη και τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος ο Ο.Φ.Η. πέτυχε μεγάλη νίκη με σκορ 5-1 απέναντι στην διοργανώτρια ομάδα του Αργοναύτη Κορινθίας που θυμίζουμε ότι ήταν η πρωταθλήτρια Ελλάδος στους άνδρες το 2013. Το δρόμο για την νίκη άνοιξε η Νεφέλη Ματθαιάκη που ανέβαζε την απόδοση της από αγώνα σε αγώνα, για να ακολουθήσει η νίκη του Νικόλα Βιτσαξάκη που έκανε το σκορ 2-0. Ο Σερπετσιδάκης που είχε δύσκολη αποστολή και βλέποντας την εξέλιξη στις άλλες σκακιέρες, προτίμησε την τριπλή επανάληψη και την ισοπαλία απέναντι στον για πολλά χρόνια μεγάλο του αντίπαλο Νίκο Καρούσο ενώ η Εύα Σερπετσιδάκη με νίκη απέναντι στην πάντα αξιόμαχη Ρεβέκκα Σαλαχίδη έδωσε οριστικά την νίκη στην ομάδα μας. Ο Αριστοτέλης Τσέλος, αφού ο αγώνας είχε κριθεί, προτίμησε την ισοπαλία και ο αγώνας ολοκληρώθηκε με την νίκη του Γιώργου Καδιάνη που διαμόρφωσε το τελικό θριαμβευτικό 5-1. Στους άλλους αγώνες η Π.Σ.Περιστερίου έκανε την 5η της νίκη απέναντι στον Σ.Ο.Καβάλας με 4-2 ενώ ντέρμπυ έγινε στην αναμέτρηση της Σ.Α.Χανίων απέναντι στον Σ.Ο.Πολίχνης όπου παραλίγο να γίνει η μεγάλη έκπληξη καθώς η ομάδα της Θεσσαλονίκης προηγήθηκε με 2,5-0,5 άλλα έχασε και στις τρεις σκακιέρες που απέμεναν με αποτέλεσμα η Σ.Α.Χ. να πάρει την νίκη και μαζί την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Για την ομάδα της Σ.Α.Χ. ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην εννιάχρονη Ευαγγελία Καραβιτάκη που για μια ακόμα φορά έδωσε την νίκη στην ομάδα της και γενικά εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις της συγκεντρώνοντας 4,5 βαθμούς απέναντι σε πολύ μεγαλύτερες σε ηλικία αντιπάλους. Η ωριμότητα που δείχνει στο παιχνίδι της η μικρή Ευαγγελία προδιαγράφει ένα λαμπρό σκακιστικό μέλλον με προϋπόθεση πάντα την συνέχιση της σκληρής δουλειάς που φαίνεται ότι κάνει. Η προσπάθεια της ομάδας της Πολίχνης ανταμείφθηκε με την 3η θέση που κατέκτησε στα κριτήρια ισοβαθμίας, αφήνοντας 4ο τον Σ.Ο.Καβάλας, 5ο τον Ο.Φ.Η. και 6η την Σ.Α.Κορινθίας Αργοναύτης. Στους άλλους αγώνες ο Σ.Ο.Πατρών και ο Πειραϊκός επικρατώντας οριακά  με 3,5-2,5 του Φυσιολάτρη Νίκαιας και της Ο.Σ.Τριανδρίας κατέκτησαν την 7η και 8η θέση της βαθμολογίας αντίστοιχα. Η Α.Ε.Κ. και ο Σ.Ο.Κατερίνης με τις άνετες τους νίκες επί του Σ.Π.Ζ.Κέρκυρας και του Σ.Ο.Λειβαδιάς 5-1 και 4,5-1,5 αντίστοιχα πήραν την 9η και 10η θέση και τέλος η Σκακιστική Επικοινωνία Ηρακλείου με την νίκη της με 4-2 επί του Επίκουρου Πολίχνης πήρε την 12η θέση ισοβαθμώντας με τον Φυσιολάτρη Νίκαιας που τερμάτισε 11ος.

Τα ατομικά έπαθλα ανά σκακιέρα κατέκτησαν οι παρακάτω έξη μικροί ταλαντούχοι σκακιστές. Πρώτα από όλους τα δύο κορίτσια που πέτυχαν το απόλυτο στους αγώνες τους, δηλαδή στην σκακιέρα των κοριτσιών κάτω των 16 ετών, η δις πρωταθλήτρια Ευρώπης δεκατετράχρονη Αναστασία Αβραμίδου της Π.Σ.Περιστερίου με  4/4 και στην σκακιέρα των κοριτσιών κάτω των 12 ετών η αποκάλυψη των αγώνων Λητώ-Ελένη Τούντα του Σ.Ο.Λειβαδιάς που με 5/5 εντυπωσίασε με την απόδοση της. Στις άλλες σκακιέρες ξεχώρισαν στα αγόρια κάτω των 16 ετών ο Ζήσης Τσακνάκης της Ο.Σ.Τριανδρίας με 4,5/5, στα αγόρια κάτω των 14 ο Χρήστος Αλεξιάδης της Σ.Ε.Ηρακλείου με 3,5/4 όσους και ο Ευγένιος Ιωαννίδης της Π.Σ.Περιστερίου, στα αγόρια κάτω των 12 ο Παναγιώτης Νικολάκης του Σ.Ο.Πολίχνης με 4,5/5 και στα αγόρια κάτω των 10 ο Σταύρος Αμπελακιώτης της Π.Σ.Περιστερίου με  4/5 όσους και ο Αστέριος Παπαγιάννης του Σ.Ο.Κατερίνης.

Τέλος θα πρέπει να συγχαρούμε τους διοργανωτές και τους διαιτητές που εργάστηκαν με μεγάλη όρεξη και συνετέλεσαν στην άρτια διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Οι άνθρωποι της Σ.Α.Κορίνθου Αργοναύτης μας επιφύλαξαν μια πολύ ζεστή φιλοξενία. Το πρωτάθλημα έγινε κάτω από εξαιρετικές συνθήκες σε μια πολύ άνετη αίθουσα που επέτρεπε σε θεατές να παρακολουθούν τους αγώνες χωρίς να δημιουργούν την παραμικρή παρενόχληση στους αγωνιζόμενους σκακιστές. Η ζωντανή μετάδοση των περισσότερων παρτίδων από το διαδίκτυο ήταν επαρκέστατη και οι συνθήκες φιλοξενίας των σκακιστών και των συνοδών τους στο θαυμάσιο ξενοδοχείο ALKYON (5*) στο Βραχάτι της Κορινθίας ήταν άψογες. Τόσο τα δωμάτια και οι χώροι του πολύ όμορφου ξενοδοχείου με το πολύ φιλόξενο προσωπικό, όσο και το φαγητό ικανοποίησε με το παραπάνω τις απαιτήσεις των σκακιστών και των συνοδών τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου