PopUp

25/5/15

Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Β Εθνικής (Π.Ο.Α.) Κρήτης

Στην πρώτη θέση η ΚΑΪΣΣΑ Χανίων κέρδισε την άνοδο στην Α Εθνική.

Την Κυριακή 3/5/2015 ολοκληρώθηκε στο ξενοδοχείο Appolonia στην Αμμουδάρα Γαζίου στο Ηράκλειο το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα του Προκριματικού Ομίλου Α Εθνικής Κρήτης που συνηθίζουμε να ονομάζουμε μάλλον λανθασμένα Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Β΄Εθνικής Κρήτης. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Κάισσα Χανίων που θα αγωνιστεί το καλοκαίρι για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α Εθνική. Στην δεύτερη θέση ακολούθησε η Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου και στην τρίτη η ομάδα του Λατώ Αγίου Νικολάου. Στην Γ Εθνική υποβιβάστηκε η ομάδα του Ο.Τ.Ε. Ν. Χανίων.

Η τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος φαίνεται παρακάτω :
                          
                         ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΟΜΑΔΑ
ΒΑΘΜΟΙ
ΠΟΝΤΟΙ
1) Α.Ο. ΚΑΪΣΣΑ ΧΑΝΙΩΝ
13
48,5
2) ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΑΖΙΟΥ
12
48,0
3) Α.Ο. ΛΑΤΩ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
10
45,5
4) Ο.Α.ΧΑΝΙΩΝ
7
39,5
5) Ο.Α.Α.ΗΡΑΚΛΕΙΟ
6
27,5
6) ΣΚ.Ο.ΡΕΘΥΜΝΟΥ
4
25,0
7) Α.Σ. ΝΕΟΙ ΗΡΟΔΟΤΟΥ
2
20,5
8) Α.Σ. Ο.Τ.Ε. Ν. ΧΑΝΙΩΝ
2
25,5

Το πρωτάθλημα η τελική φάση του οποίου διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου σε συνεργασία με την Ε.Σ.Σ.Κ. ήταν συγκλονιστικό στην εξέλιξη του και χαρακτηρίστηκε σαν το πιο συναρπαστικό των τελευταίων χρόνων στο Κρητικό σκάκι. Έγιναν πολύ μεγάλες μάχες τόσο για την κατάκτηση της πρώτης θέσης και την άνοδο στην Α Εθνική κατηγορία, όσο και για την αποφυγή του υποβιβασμού στην Γ κατηγορία. Για την άνοδο στην Α Εθνική η μάχη δόθηκε μεταξύ τριών ομάδων της Κάισσα Χανίων, της Σκακιστικής Ακαδημίας Γαζίου και του Λατώ Αγίου Νικολάου. Η Κάισσα που όπως και ο Ο.Τ.Ε. είναι συνεργαζόμενα σωματεία με την Σ.Α.Χανίων ανέβηκε πέρυσι για πρώτη φορά την ιστορία της στον Προκριματικό Όμιλο Α Εθνικής Κρήτης αλλά μετά την σημαντική ενίσχυση της στην μεταγραφική περίοδο τόσο στις ανδρικές σκακιέρες, κυρίως με τον Λουξεμβούργιο GM Αλμπέρτο Ντέιβιντ και τον πολύπειρο FM Σωτήρη Λογοθέτη όσο και στις αναπτυξιακές από το πλούσιο φυτώριο της Σ.Α.Χανίων έγινε το πρώτο φαβορί για την άνοδο στην Α Εθνική. Η Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου πραγματοποίησε επίσης πολύ καλές μεταγραφές και έδειξε να είχε πολλές φιλοδοξίες για την πρώτη θέση και την άνοδο στην Α Εθνική κατηγορία. Τέλος ο Λατώ Αγίου Νικολάου που είχε κατακτήσει τα δύο προηγούμενα πρωταθλήματα, χωρίς όμως να καταφέρει να παραμείνει στην Α Εθνική, παρουσιάστηκε για μια ακόμα χρονιά ενισχυμένος από τις μεταγραφές και με δύο ξένους παίκτες (GM) στην σύνθεση του. Όλα κρίθηκαν στους αγώνες μεταξύ των τριών παραπάνω ομάδων καθώς ο Ο.Α.Χανίων που παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ενισχυμένος και ο Ο.Α.Α.Η. που εμφανίστηκε σχετικά αποδυναμωμένος δεν έδειχναν ότι θα μπορούσαν απειλήσουν τις παραπάνω ομάδες καθώς δεν είχαν ενισχυθεί με ξένο GM σκακιστή όπως οι τρεις επίδοξοι πρωταθλητές.

Ο πρώτος σημαντικός αγώνας του πρωταθλήματος έγινε την 1η αγωνιστική στον Άγιο Νικόλαο μεταξύ του Λατώ και της Σκακιστικής Ακαδημίας Γαζίου και έληξε μετά από μεγάλη μάχη ισόπαλος 5-5 αφήνοντας ανοικτούς λογαριασμούς για την συνέχεια. Ο δεύτερος μεγάλος αγώνας έγινε την 4η αγωνιστική μεταξύ της Κάισσα και του Λατώ και ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικός στην εξέλιξη του. Μετά από πολλές εκπλήξεις και αρκετά απρόβλεπτα αποτελέσματα το σκορ έφτασε στο 4,5-4,5 με μια σκακιέρα να απομένει στην οποία ο σκακιστής του Λατώ φαινόταν να έχει σημαντική υπεροχή αλλά σχετικά λίγο χρόνο στο ρολόι του. Κάποιο λάθος στην πίεση χρόνου που εκμεταλλεύτηκε πολύ σωστά ο πάντα αξιόπιστος Παύλος Κατζουράκης έφερε την ανατροπή στην παρτίδα και την τελική επικράτηση της Κάισσα με 5,5-4,5 που έτσι πήρε σημαντικό προβάδισμα για την μάχη της ανόδου στην Α Εθνική. Όλα τελικά κρίθηκαν στην 6η και προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος στον συγκλονιστικό αγώνα του Γαζίου απέναντι στην Κάισσα. Η ομάδα του Γαζίου ξεκίνησε εντυπωσιακά την αναμέτρηση και επικρατώντας στις αναπτυξιακές σκακιέρες προηγήθηκε με 5-1. Η Κάισσα με πολύ ισχυρές ανδρικές σκακιέρες και εκμεταλλευόμενη την πολύ σημαντική απουσία του Νίκου Αγγελή από το Γάζι μείωσε το σκορ σε 5-4. Όλα κρίθηκαν στην τελευταία αναμέτρηση όπου ήταν αντιμέτωποι οι ξένοι GM των δύο ομάδων. Εκεί ο ιδιαίτερα έμπειρος GM της Κάισσα  Αλμπέρτο Ντέιβιντ έδειξε την μεγάλη του αξία και ξέροντας ότι θα πρέπει να στοχεύσει αποκλειστικά στη νίκη για να κάνει το 5-5, ρίσκαρε με μια όμορφη θυσία και κατάφερε να επικρατήσει τελικά του αντιπάλου του που δεν μπόρεσε να κρατήσει την ισοπαλία που θα ήταν αρκετή να δώσει την νίκη και την άνοδο στην Α Εθνική κατηγορία στην ομάδα του Γαζίου. Η τελευταία αγωνιστική ήταν καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα με την ομάδα της Κάισσα να επικρατεί εύκολα του Ο.Α.Α.Η. με 9-1 και να πανηγυρίζει την πρώτη θέση και την άνοδο στην Α Εθνική. Ευχόμαστε στην ομάδα των Χανίων ότι καλύτερο στο δύσκολο πρωτάθλημα της Α Εθνικής κατηγορίας.

Μετά τους τρεις πρώτους ακολούθησε στην 4η θέση της τελικής βαθμολογίας η ομάδα του Ο.Α.Χανίων που έδειξε ιδιαίτερα δυνατή και μαχητική. Ο Ο.Α.Χ. με τον Γιώργο Μυλωνάκη να εντυπωσιάζει κάνοντας επτά νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις στην πολύ απαιτητική δεύτερη σκακιέρα, προσπάθησε σε όλους τους αγώνες, έχασε οριακά με 6-4 από την Κάισσα και το Γάζι και αναδείχθηκε ισόπαλος 5-5 με τον Λατώ. Με την πολιτική που φαίνεται να έχει ο Ο.Α.Χ., από θέση αρχής, να μην ενισχύεται με ξένο GM σκακιστή δεν είναι εύκολο να ανταγωνιστεί τις άλλες ομάδες που δεν ακολουθούν την ίδια πολιτική. Στην 5η θέση τερμάτισε η ομάδα του Ο.Α.Α.Η. που είναι φανερό ότι βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο και είχε σημαντικές μεταπτώσεις στην απόδοση της. Ενδεικτικά ο Ο.Α.Α.Η. την 5η αγωνιστική ηττήθηκε με 6-4 από τον Ο.Τ.Ε. Ν. Χανιών που τελικά υποβιβάστηκε, ενώ την αμέσως επόμενη (6η) πέτυχε μεγάλη νίκη επί του Ο.Α.Χανίων με το ίδιο σκορ.

Την μάχη του υποβιβασμού έδωσαν τρεις ομάδες ο ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου που είχε χάσει στις μεταγραφές τον μεγάλο της ατού τα τελευταία χρόνια τον δεκαπεντάχρονο Νικόλα Θεοδώρου, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Ελληνικού σκακιού, ο οποίος μεταπήδησε στην Σ.Α.Χανίων, οι Νέοι Ηροδότου που οι περισσότεροι θεωρούσαν σαν την πιθανότερη υποψήφια ομάδα για τον υποβιβασμό και ο ιδιαίτερα αποδυναμωμένος Ο.Τ.Ε. Ν.Χανίων. Η ομάδα του Ο.Τ.Ε. που πρωταγωνιστούσε τα προηγούμενα χρόνια και είχε φτάσει αρκετές φορές κοντά στην άνοδο στην Α Εθνική φαίνεται ότι πλήρωσε την προσπάθεια να ενισχυθεί η Κάισσα για να κερδίσει την άνοδο στη Α Εθνική. Ο πρώτος κρίσιμος αγώνα για την αποφυγή του υποβιβασμού έγινε την 3η αγωνιστική και ο ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου επικράτησε του Ο.Τ.Ε. Ν.Χανίων με 6-4 και πήρε σημαντικό προβάδισμα στην μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Με την νέα νίκη του ΣΚ.Ο.Ρ. την 6η αγωνιστική απέναντι στους Νέους Ηροδότου με 5,5-4,5 η ομάδα του Ρεθύμνου εξασφάλισε οριστικά την παραμονή της στην κατηγορία. Έτσι όλα κρίθηκαν την τελευταία 7η αγωνιστική στον αγώνα μεταξύ των Νέων Ηροδότου και του Ο.Τ.Ε. Εκεί οι Νέοι Ηροδότου δείχνοντας ιδιαίτερα μαχητικό πνεύμα έκαναν την υπέρβαση επικρατώντας οριακά με 5,5-4,5, παρά το ότι βρέθηκαν να χάνουν με 4,5-2,5, και πέτυχαν τον στόχο τους που ήταν η παραμονή στην κατηγορία οδηγώντας παράλληλα την ομάδα του Ο.Τ.Ε. στον υποβιβασμό. Η μεγάλη νίκη του Ο.Τ.Ε. απέναντι στον Ο.Α.Α.Η. με 6-4 την 5η αγωνιστική έμεινε χωρίς αντίκρισμα.

Σε ατομικό επίπεδο οι σκακιστές που βραβεύτηκαν με την καλύτερη απόδοση στις σκακιέρες τους με τα αποτελέσματα κάθε παίκτη στους αγώνες που συμμετείχε φαίνονται παρακάτω :

Petrov Marijan (Λατώ Αγίου Νικολάου)
4,5 / 6,0
Μυλωνάκης Γεώργιος (Ο.Α.Χανίων)
7,0 / 7,0
Φραγκάκης Ευστράτιος (Κάισσα Χανίων)
4,0 / 5,0
Κατζουράκης Παύλος (Κάισσα Χανίων)
4,0 / 4,0
Vrbova Niki (Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου)
5,5 / 6,0
Πετράκη Ευαγγελία (Ο.Τ.Ε. Ν. Χανίων)
5,0 / 5,0
Μανιώτη Ελένη (Λατώ Αγίου Νικολάου)
5,0 / 6,0
Βασιλείου Αιμιλία (Λατώ Αγίου Νικολάου)
6,0 / 7,0
Αναγνωστόπουλος Κων/νος (Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου)
7,0 / 7,0
Πετράκης Στυλιανός (Κάισσα Χανίων)
5,5 / 7,0
Τζαγκαράκης Παναγιώτης (Κάισσα Χανίων)
4,0 / 5,0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου