PopUp

30/5/15

Στην τρίτη θέση του final four του Κυπέλλου Κρήτης ο Ο.Φ.Η.

Κυπελλούχος Κρήτης η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων.


ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΤΗΝ Σ.Α.Χ.
ΑΠΟΝΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ Ο.Φ.Η.











Πολύ καλή εμφάνιση έκανε η ομάδα του σκακιστικού Ο.Φ.Η. στο final four του Κυπέλλου Κρήτης που έγινε το Σαββατοκύριακο 16-17 Μαΐου στο ξενοδοχείο Caldera Creta Paradise στο Γεράνι Χανίων, με διοργανωτές τον Κύδωνα Χανίων και τον Όμιλο Επιχειρήσεων Κρομμυδάκη, και συνδιοργανωτή την Ε.Σ.Σ.Κ.

Παρόλο που η ομάδα μας δεν κατάφερε να επαναλάβει τον μεγάλο θρίαμβο του 2013 όταν κατέκτησε το κύπελλο Κρήτης επικρατώντας της Σ.Α.Χανίων, θεωρούμε ότι πραγματοποίησε μια πολύ καλή εμφάνιση αποκλειόμενη οριακά στον ημιτελικό από τον Κύδωνα και κερδίζοντας σχετικά άνετα στον μικρό τελικό τον Ο.Α.Α.Η. Ο σκακιστικός Ο.Φ.Η. δείχνει μια αξιοζήλευτη σταθερότητα σε καλές πορείες στον θεσμό του κυπέλλου τα τελευταία χρόνια. Θυμίζουμε ότι πέρυσι, όταν δεν έγινε final four και μικρός τελικός, η ομάδα μας έφτασε ξανά στον ημιτελικό του κυπέλλου Κρήτης όπου αποκλείστηκε από τον Λατώ Αγίου Νικολάου. Στον φετινό ημιτελικό που έγινε το Σάββατο 16/5 ο Ο.Φ.Η. ηττήθηκε οριακά από τον περυσινό κυπελλούχο Κύδωνα Χανίων με 1,5-2,5. Ο αγώνας δεν ξεκίνησε καλά για την ομάδα μας καθώς ο Κυριάκος Βλάχος έχασε σχετικά γρήγορα από τον ιδιαίτερα ταλαντούχο δεκαεπτάχρονο Γιάννη Καλογερή. Οι καλές θέσεις όμως που είχαν οι Συμεωνίδης και Γρατσέας άφηναν περιθώρια αισιοδοξίας για την τελική έκβαση του αγώνα αφού με δύο νίκες στην 1η και 3η σκακιέρα η ομάδα μας θα έπαιρνε την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό, ακόμα και με ήττα στην 4η, λόγω του κριτηρίου Βερολίνου. Δυστυχώς όμως ο έμπειρος Στέφανος Γρατσέας δεν εκτίμησε σωστά την πολύ καλή θέση που είχε απέναντι στην πρωταθλήτρια Ελλάδος στις γυναίκες Κατερίνα Παυλίδου, παρεχώρησε ισοπαλία και ο Κύδωνας απέκτησε σοβαρό προβάδισμα για την νίκη. Η νίκη του Μάνου Καζάκου απέναντι στον δεκαπεντάχρονο Γιώργο Καδιάνη στην 4η σκακιέρα σφράγισε την νίκη και την πρόκριση του Κύδωνα στον τελικό και έτσι η ωραία νίκη του Γιάννη Συμεωνίδη, νέου μεταγραφικού αποκτήματος του σκακιστικού Ο.Φ.Η., απέναντι στον έμπειρο Βασίλη Μπούνη δεν είχε ουσιαστικό αντίκρισμα για την ομάδα μας. Η εντυπωσιακή πρώτη εμφάνιση του Γιάννη Συμεωνίδη με τα χρώματα του Ο.Φ.Η. ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική και έδειξε ότι θα βοηθήσει πολύ την ομάδα μας στο δύσκολο πρωτάθλημα της Α Εθνικής.

Ο.Φ.Η.
-
ΚΥΔΩΝΑΣ ΧΑΝΙΩΝ
1,5-2,5
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (2274)
-
ΜΠΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (2264)
1-0
ΒΛΑΧΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (2297)
-
ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (2164)
0-1
ΓΡΑΤΣΕΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (2066)
-
ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (2187)
½-½
ΚΑΔΙΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (1969)
-
ΚΑΖΑΚΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (2139)
0-1

Στον δεύτερο ημιτελικό η Σ.Α.Χανίων που παρουσιάστηκε πολύ δυνατή και επικράτησε σχετικά εύκολα του Ο.Α.Α.Η. με 3-1 παρά τις προσπάθειες του Τίμη Λυριτζάκη και του Άγγελου Σουργκούνη που απέσπασαν ισοπαλίες από τον Νικόλα Θεοδώρου και τον Αργύρη Παπαδόπουλο.

Σ.Α.ΧΑΝΙΩΝ
-
Ο.Α.Α.Η.
3-1
ΚΑΛΕΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (2466)
-
ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (1672)
1-0
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (2333)
-
ΛΥΡΙΤΖΑΚΗΣ ΤΙΜΟΘΕΟΣ (2226)
½-½
ΛΙΟΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (2110)
-
ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (2008)
1-0
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ (2075)
-
ΣΟΥΡΓΚΟΥΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ (1949)
½-½

Στον μεγάλο τελικό που έγινε το πρωί της Κυριακής 17/5 η Σ.Α.Χ. επικράτησε πολύ άνετα του Κύδωνα με το εμφατικό 4-0 και κατέκτησε το κύπελλο Κρήτης. Σημειώνουμε ότι η Σ.Α.Χ. είχε φτάσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια κοντά στην κατάκτηση του κυπέλου χωρίς όμως τελικά να τα καταφέρει. Η ισχυρή μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας των Χανίων και το γεγονός ότι αγωνίστηκε στο final four με τα τρία νέα μεταγραφικά της αποκτήματα τον Νίκο Καλέση από την Α.Ε.Κ., τον δεκαπεντάχρονο Νικόλα Θεοδώρου από τον ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου και τον δεκαενιάχρονο Κωνσταντίνο Λιοδάκη, που μετά από τρία χρόνια στον Κύδωνα επέστρεψε στον σύλλογο που ανδρώθηκε σκακιστικά, της χάρισε το κύπελλο που κυνηγούσε για πολλά χρόνια. Η ομάδα του Κύδωνα παρά την μεγάλη παράδοση που έχει στον θεσμό του κυπέλλου Κρήτης με πολλές κατακτήσεις τα τελευταία χρόνια (2009,2010,2011,2012,2014) δεν κατάφερε να προβάλλει ιδιαίτερη αντίσταση στην συγκεκριμένη αναμέτρηση. Ο αγώνας κρίθηκε στις νίκες του Λιοδάκη επί του Καλογερή και του Παπαδόπουλου επί του Καζάκου, καθώς στις άλλες δύο σκακιέρες οι σκακιστές της Σ.Α.Χ. επικράτησαν σχετικά εύκολα, επιβεβαιώνοντας το χαρακτήρα του φαβορί που είχαν πριν από την έναρξη της αναμέτρησης. Σημειώνουμε ότι ο Κύδωνας αγωνίστηκε στο final four με πολλές απουσίες με σημαντικότερες αυτή του Τάσου Παυλίδη (2380) αλλά και του Zahari Zahariev (2401) που δέσποζε με την εμπειρία του και την αδιαμφισβήτητη σκακιστική του κλάση τα τελευταία χρόνια στην ομάδα. Η αδιαμφισβήτητη φετινή ανωτερότητα της Σ.Α.Χ. στο θεσμό του κυπέλλου Κρήτης φαίνεται από το γεγονός  ότι για να φτάσει στην κατάκτηση του είχε 14 νίκες και μόλις δύο ισοπαλίες στις 16 συνολικά παρτίδες που συμμετείχαν οι σκακιστές της. Στον 1ο γύρο είχαν συμμετάσχει οι εντεκάχρονοι Ευάγγελος Πατρελάκης και Γιώργος Παπαδημητράκης, ο δεκατριάχρονος Νίκος Γεωργακόπουλος και η δεκατετράχρονη Ανθή Βοζινάκη ενώ στον 2ο τους Κωνσταντίνο Λιοδάκη και Αργύρη Παπαδόπουλο πλαισίωσαν ο δεκαοκτάχρονος Σπύρος Ναούμ που άφησε για λίγο την προετοιμασία του για τις Πανελλήνιες και η Ανθή Βοζινάκη. Η συμμετοχή στο σύνολο της διοργάνωσης από την Σ.Α.Χ. εννέα σκακιστών από τους οποίους οι οκτώ ήταν έφηβοι δείχνει το μεγάλο βάθος και τις πολύ καλές υποδομές που διαθέτει ο σύλλογος των Χανίων.

ΚΥΔΩΝΑΣ ΧΑΝΙΩΝ
-
Σ.Α.ΧΑΝΙΩΝ
0-4
ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (2164)
-
ΛΙΟΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (2110)
0-1
ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (2187)
-
ΚΑΛΕΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (2466)
0-1
ΚΑΖΑΚΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (2139)
-
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ (2075)
0-1
ΜΠΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (2264)
-
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (2333)
0-1

Στο μικρό τελικό η ομάδα του Ο.Φ.Η. επικράτησε σχετικά άνετα του Ο.Α.Α.Η. με 3-1. Ο αγώνας ξεκίνησε με την σύντομη ισοπαλία ανάμεσα στον Γιάννη Συμεωνίδη και τον Τίμη Λυριτζάκη. Οι πειστικές νίκες του δεκατριάχρονου Νίκου Σερπετσιδάκη επί του Γιάννη Κυριακάκη και του Κυριάκου Βλάχου επί του Άγγελου Σουργκούνη έδωσαν την νίκη της ομάδας μας και έκαναν τυπική διαδικασία το αποτέλεσμα στην αναμέτρηση του Στέφανου Γρατσέα απέναντι στο Νίκο Λαμπαδαρίου που κατέληξε τελικά ισόπαλη.

Ο.Α.Α.Η.
-
Ο.Φ.Η.
1-3
ΛΥΡΙΤΖΑΚΗΣ ΤΙΜΟΘΕΟΣ (2226)
-
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (2274)
½-½
ΣΟΥΡΓΚΟΥΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ (1949)
-
ΒΛΑΧΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (2297)
0-1
ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (2008)
-
ΓΡΑΤΣΕΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (2066)
½-½
ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (1672)
-
ΣΕΡΠΕΤΣΙΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (1790)
0-1

Σημειώνουμε ότι στους πρώτους γύρους του κυπέλλου Κρήτης ο Ο.Φ.Η. απέκλεισε στον 1ο γύρο την Σκακιστική Ακαδημία Χερσονήσου με 3,5-0,5 με την συμμετοχή των Γρατσέα, Καδιάνη, Σερπετσιδάκη και Βιτσαξάκη και στον 2ο γύρο τους Νέους Ηροδότου με το ίδιο σκορ με την συμμετοχή των Βλάχου, Γρατσέα, Καδιάνη και Σερπετσιδάκη. Η άλλη ομάδα του συλλόγου μας ο Ο.Φ.Η. 2000 αφού απέκλεισε στον προκριματικό γύρο του κυπέλλου τον Ε.Γ.Ο.Η. με 4-0 με την συμμετοχή των Σταύρου Λυράκη, Μανόλη Φραγκιαδάκη, Γιώργου Χατζάκη και Ιάκωβου Καδιάνη αποκλείστηκε στον επόμενο (1ο γύρο) αγωνιζόμενος με αρκετές ελλείψεις (Αφοι Φραγκιαδάκη, Φαχούρι Νιδάλ, Καδιάνης Ιάκωβος) από τον Ο.Α.Α.Η με 4-0 με την συμμετοχή των Λυράκη, Χατζάκη, Πρεδευτάκη και Μάνου Πετράκη. Θυμίζουμε ότι η κυπελλούχος Κρήτης ομάδα της Σ.Α.Χ. θα αντιμετωπίσει σαν γηπεδούχος στις 31 Μαΐου μια ομάδα από την Αττική και θα διεκδικήσει την πρόκριση στο final eight του κυπέλλου Ελλάδος που θα διεξαχθεί πιθανότατα στο Ρίο της Αχαΐας στις 1 και 2/7/2015. Ευχόμαστε καλή πορεία στην  ομάδα των Χανίων στη συνέχεια του θεσμού. Περισσότερες λεπτομέρειες για όλους τους αγώνες του κυπέλλου Ελλάδος της περιφέρειας Κρήτης στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Σ.Κ. (www.essk.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου