PopUp

11/1/16

Στην 8η θέση του Πανελλήνιου ομαδικού πρωταθλήματος παίδων κορασίδων ο Ο.Φ.Η.

Πρωταθλήτρια Ελλάδος η Σ.Α.Χανίων
Αριστερά ο Νίκος Σερπετσιδάκης και δεξιά ο Ευγένιος
Ιωαννίδης στην βράβευση για την καλύτερη σκακιέρα
κάτω των 14 ετών.
Η ομάδα του Ο.Φ.Η. μετά το τέλος των αγώνων.




Η ομάδα του Ο.Φ.Η. πριν από μια αναμέτρηση.
Η ομάδα της Σ.Α.Χ. σηκώνει το κύπελλο του πρωταθλητή.

Νέα επιτυχία σημείωσε η σκακιστική ομάδα του Ο.Φ.Η. που κατέκτησε την όγδοη θέση ανάμεσα σε 18 ομάδες στο πανελλήνιο ομαδικό πρωτάθλημα παίδων κορασίδων που έγινε στο Βραχάτι της Κορινθίας από τις 18 έως τις 20 Δεκεμβρίου. Η μεγάλη όμως επιτυχία για τις ομάδες της Κρήτης ήρθε από την Σκακιστική Ακαδημία Χανίων που αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας προσθέτοντας στο ενεργητικό της άλλη μια πρωτιά αυτή την φορά στο ομαδικό νεανικό σκάκι μετά από την 2η θέση το 2014 και το 2013 και την 3η το 2012. Με την ευκαιρία θα πρέπει να απευθύνουμε για ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου για την στήριξη που παρέχει στο Ηρακλειώτικο σκάκι.

Η ομάδα του Ο.Φ.Η. έλαβε μέρος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και παρόλο που δεν κατάφερε να επαναλάβει την επιτυχία του 2013 όταν κατέλαβε την 3η θέση και του 2014 που κατετάγη 5ος σε ισοβαθμία με τον 3ο, κατάφερε για μια ακόμα φορά να κάνει μια πολύ καλή εμφάνιση και να διατηρηθεί στις κορυφαίες θέσεις της βαθμολογίας, αποδεικνύοντας ότι έχει καθιερωθεί στις καλύτερες ομάδες παίδων κορασίδων σε πανελλήνιο επίπεδο. Κάποιες άτυχες αγωνιστικές στιγμές δεν επέτρεψαν στην ομάδα μας να διεκδικήσει μια καλύτερη θέση στην τελική βαθμολογία, αλλά το γεγονός ότι ήταν η μόνη ομάδα που δυσκόλεψε την μετέπειτα πρωταθλήτρια Σ.Α.Χανίων χάνοντας τελικά μετά από μεγάλη μάχη με το οριακό 2,5-3,5 επιβεβαιώνει την ποιότητα του σκακιστικού Ο.Φ.Η στο επίπεδο των υποδομών.   

Η ομάδα μας ξεκίνησε τους αγώνες με μια άνετη νίκη 5,5-0,5 απέναντι στην ιδιαίτερα αξιόμαχη ομάδα του Σ.Π.Ζ.Κέρκυρας. Την δεύτερη αγωνιστική ο Ο.Φ.Η. αντιμετώπισε την μελλοντική πρωταθλήτρια ομάδα της Σ.Α.Χανίων και παρόλο που βρέθηκε να χάνει με 3-0 μείωσε σε 3-2 με ωραίες νίκες του Παπιδάκη και του Σερπετσιδάκη και βρέθηκε κοντά στην ισοπαλία όταν η Μαστρακούλη απέκτησε σημαντική υπεροχή στην παρτίδα της απέναντι στην Βοζινάκη. Δυστυχώς όμως η πίεση του χρόνου δεν επέτρεψε στην Μαστρακούλη να μετατρέψει την υπεροχή της σε νίκη, κάνοντας τελικά ισοπαλία και διαμορφώνοντας το τελικό 2,5-3,5 ένα σκορ ιδιαίτερα τιμητικό για την ομάδα μας. Στην συνέχεια ο Ο.Φ.Η. αντιμετώπισε την ομάδα του Φ.Ο.Ν.Ηρακλείου Αττικής και δύο απρόσμενες ήττες της Νεφέλης Ματθαιάκη που της είχε προταθεί ισοπαλία όταν είχε σημαντική υπεροχή στην σκακιέρα και του Γιώργου Καδιάνη έφεραν το τελικό 3-3. Την τέταρτη αγωνιστική η ομάδα μας έχασε από το Σ.Ο.Αιγάλεω με 2-4 με τρια άτυχα αποτελέσματα σε ισάριθμους αγώνες. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Παπιδάκης έχασε έναν αγώνα όπου είχε αποκτήσει από νωρίς σαφή υπεροχή και οι Καδιάνης και Μαστρακούλη έχασαν σε καθαρά ισόπαλες θέσεις. Τέλος την τελευταία αγωνιστική είχαμε μια εύκολη επικράτηση με 5,5-0,5 απέναντι στον μαχητικό Σ.Ο.Κατερίνης.

Με τον Ο.Φ.Η. αγωνίστηκαν οι Γιώργος Καδιάνης (1,5/5), Νίκος Σερπετσιδάκης (5/5), Χρήστος Μπροκαλάκης (2,5/5), Γιώργος Παπιδάκης (3/5), Ευαγγελία Μαστρακούλη (3,5/5) και Νεφέλη Ματθαιάκη (3/5). Στις παρενθέσεις φαίνονται οι βαθμοί που συγκέντρωσε κάθε σκακιστής στο σύνολο των αγώνων που πήρε μέρος. Εντυπωσιακή ήταν η επίδοση του Νίκου Σερπετσιδάκη που με 5 νίκες σε ισάριθμους αγώνες πήρε το βραβείο του καλύτερου σκακιστή στην σκακιέρα που αγωνίστηκε. Πολύ καλή ήταν για μία ακόμα φορά η εμφάνιση της Ευαγγελίας Μαστρακούλη που αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την ομάδα του Ο.Φ.Η. και της ευχόμαστε τα καλύτερα στην σκακιστική της καριέρας που προβλέπεται λαμπρή. Η Ευαγγελία που έχει καταγωγή από το Ηράκλειο θα είναι πάντα καλοδεχούμενη στην οικογένεια του σκακιστικού Ο.Φ.Η. Ιδιαίτερα βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι ήταν η εντεκάχρονη Νεφέλη Ματθαιάκη ενώ οι πρωτοεμφανιζόμενοι Γιώργος Παπιδάκης και Χρήστος Μπροκαλάκης απέδειξαν με τα αποτελέσματα τους την σκακιστική τους ποιότητα που προδιαγράφει ένα λαμπρό σκακιστικό μέλλον. Τέλος ο έμπειρος Γιώργος Καδιάνης αν και δεν βρέθηκε στην καλύτερη του φόρμα βοήθησε και αυτός σημαντικά την ομάδα του. Την ομάδα συνόδευσε ο προπονητής του συλλόγου μας Fide Instructor Σταύρος Λυράκης ο οποίος μαζί με τον επικεφαλής προπονητή του συλλόγου μας ομοσπονδιακό μετρ Στέφανο Γρατσέα και τα άλλα μέλη της προπονητικής ομάδας του συλλόγου μας Κώστα Αναγνωστόπουλο και Μανόλη Φραγκιαδάκη έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην μεγάλη πρόοδο των ταλαντούχων μικρών σκακιστών μας.

Το πρωτάθλημα δυστυχώς σημαδεύτηκε από την αποχώρηση στον τελευταίο γύρο τριών ομάδων του Σ.Ο.Καβάλας, του Ο.Φ.Σ.Καβάλας και του Σ.Ο.Αιγάλεω που διαμαρτυρήθηκαν για τα λάθη που έγιναν στις κληρώσεις μετά τον 3ο γύρο. Συγκεκριμένα οι κληρώσεις του 3ου και του 4ου γύρου δεν έγιναν σύμφωνα με την προκήρυξη και το λάθος διορθώθηκε στον 5ο γύρο. Με βάση τις κληρώσεις που έγιναν ο Σ.Ο.Καβάλας αντιμετώπισε στον 3ο γύρο το Περιστέρι σε ένα παιχνίδι που τελείωσε ισόπαλο 3-3 και στον 5ο γύρο μετά την διόρθωση του λάθους βρέθηκε να αντιμετωπίζει την Σ.Α.Χανίων ενώ το Περιστέρι θα έπαιζε με το Αιγάλεω. Χωρίς να είναι εύκολο να κάνουμε δίκη προθέσεων, δεν πιστεύουμε ότι υπήρξε σκοπιμότητα στα διαιτητικά λάθη που έγιναν. Επίσης πιστεύουμε ότι παρά το ίσως δικαιολογημένο αίσθημα αδικίας που μπορεί να είχαν κάποιες ομάδες η αποχώρηση τους ήταν λάθος ειδικά σε ένα πρωτάθλημα παίδων. Δεν είναι σωστό να μεταφέρουμε στα παιδιά την καχυποψία που επικρατεί στους μεγάλους και να τους στερούμε την δυνατότητα να διεκδικήσουν ένα πρωτάθλημα. Στους παράγοντες της Καβάλας αρκεί να αναφέρουμε ότι το αποτέλεσμα στον αγώνα Σ.Α.Χ.–Ο.Φ.Η. ήταν 3,5–2,5 με τον Ο.Φ.Η. να διεκδικεί την ισοπαλία μέχρι την τελευταία στιγμή. Γιατί λοιπόν η θεωρητικά ανώτερη του Ο.Φ.Η. ομάδα του Σ.Ο.Καβάλας να μην παίξει και να διεκδικήσει την νίκη απέναντι στην Σ.Α.Χανίων και επίσης γιατί η ομάδα του Περιστερίου να μην θέλει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα παίζοντας απέναντι στην Σ.Α.Χανίων είτε στον 3ο είτε στον 5ο γύρο. Όλοι συμφωνούμε ότι το μεγάλο μειονέκτημα της συγκεκριμένης διοργάνωσης είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των 5 γύρων είναι υπερβολικά μικρός για να κριθούν δίκαια η δεύτερη και η τρίτη θέση σε ένα πρωτάθλημα με 16 (μέχρι πέρυσι) και ακόμα παραπάνω με 18 από φέτος ομάδες. Αυτό είχε έγκαιρα επισημανθεί και από αυτό εδώ το βήμα στην περυσινή μας ανάρτηση. Ευχόμαστε λοιπόν η φετινή αναστάτωση που προκλήθηκε από το διαιτητικό λάθος στις κληρώσεις και την λανθασμένη κατά την γνώμη μας αποχώρηση των τριών ομάδων να είναι αφορμή να αυξηθεί ο αριθμός των γύρων στο πολύ σημαντικό αυτό πρωτάθλημα για το ελληνικό αναπτυξιακό σκάκι.

Στο αγωνιστικό μέρος η Σ.Α.Χ. παρόλο που δεν αγωνίστηκε με τις κατά τεκμήριο δυνατότερες ομάδες της διοργάνωσης την Π.Σ.Περιστερίου και τον Σ.Ο.Καβάλας κατέκτησε δίκαια το πρωτάθλημα με 10 βαθμούς δηλαδή 5 νίκες (την μια χωρίς αγώνα) σε ισάριθμους αγώνες. Συγκεκριμένα νίκησε 4,5-1,5 την Πολίχνη, 3,5-2,5 τον Ο.Φ.Η. στον μόνο αγώνα που δυσκολεύτηκε και κινδύνεψε με ισοπαλία, 5,5-0,5 τον Σ.Ο.Πατρών, με το ίδιο σκορ τον Πειραϊκό που πήρε τελικά την τρίτη θέση και χωρίς αγώνα τον Σ.Ο.Καβάλας. Στην ομάδα των Χανίων αγωνίστηκαν οι Νικόλας Θεοδώρου (1/1), Αργύρης Παπαδόπουλος (3/3), Νίκος Γεωργακόπουλος (1,5/4), Βαγγέλης Πατρελάκης (3,5/4), Κυριάκος Φυντριλάκης (3/4), Ανθή Βοζινάκη (3/4) και Ευαγγελία Καραβιτάκη (4/4). Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλοι οι σκακιστές της Σ.Α.Χ. έχουν κατακτήσει πρωταθλήματα Ελλάδας ενώ η μεταγραφική ενίσχυση με τον Νικόλα Θεοδώρου για το 2015 της έδωσε το κάτι το παραπάνω που χρειαζόταν για να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Την 2η θέση με 9 βαθμούς, τέσσερεις νίκες (την μια χωρίς αγώνα) και μια ισοπαλία 3-3 απέναντι στην Καβάλα πήρε η πρωταθλήτρια το 2010, 2011, 2013 και 2014 Π.Σ. Περιστερίου. Συγκεκριμένα το Περιστέρι νίκησε 3,5–2,5 την Α.Ε.Κ. και τον Ο.Φ.Σ.Καβάλας, 5-1 τον Φυσιολάτρη Νίκαιας και χωρίς αγώνα τον Σ.Ο.Αιγάλεω. Η ομάδα του Περιστερίου που αγωνίστηκε χωρίς τον Ανδρέα Κελίρη δεν παρουσιάστηκε τόσο δυνατή όσο τα προηγούμενα χρόνια ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες. Με το Περιστέρι αγωνίστηκαν οι Γρηγόρης Δρακουλάκος (1,5/4), Ευγένιος Ιωαννίδης (4/4), Δημήτρης Κατοπώδης (4/4), Πέτρος Δημανούδης (0/2), Σταύρος Αμπελακιώτης (1/1), Αναστασία Αβραμίδου (2/3), Κατερίνα Καρτσιδήμα (1,5/3), Φωτεινή Κόκκοτα (0/1) και Αναστασία Ηλία (1/3). Την 3η θέση πήρε η ομάδα του Πειραϊκού με 8 βαθμούς, με 4 νίκες και μία ήττα από την Σ.Α.Χανίων με 0,5-5,5. Ο Πειραϊκός παρά το ότι δεν είχε πάρει την πρόκριση από το πρωτάθλημα της Αττικής και αγωνίστηκε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μετά από πρόσκληση των διοργανωτών κατάφερε νικώντας στα ντέρμπυ της Αττικής τον Φυσιολάτρη Νίκαιας με 3,5-2,5 και την Α.Ε.Κ. με 4-2, τον Ο.Φ.Σ.Καβάλας με 3,5-2,5 και την Ευβοϊκή με 5-0,5 να φτάσει στην μεγάλη διάκριση. Με τον Πειραϊκό που διατηρεί μία από τις καλύτερες νεανικές ακαδημίες στο σκάκι στην Αττική αγωνίστηκαν οι Νίκος Καρακατσάνης (2,5/5), Γιώργος Αλεξάκης (4/5), Δημήτρης Αλεξάκης (3,5/5), Γιώργος Τσάκλας (1,5/5), Μηλιά Ψωφίμη (2,5/5), Ουρανία Μπιχάκη (1,5/2) και Μαριλένα Παπαδοπούλου (1/3).

Την 4η θέση πήρε η πρωταθλήτρια του 2008,2009 και 2012 ομάδα του Σ.Ο.Καβάλας που μετά την αποχώρηση στον τελευταίο γύρο έμεινε για τρίτη συνεχόμενη φορά χωρίς μετάλλιο. Ο Σ.Ο.Καβάλας συγκέντρωσε 7 βαθμούς με 3 νίκες, 1 ισοπαλία με το Περιστέρι, και μία ήττα χωρίς αγώνα από την Σ.Α.Χ. Οι νίκες της Καβάλας έγιναν απέναντι στον Φ.Ο.Ν.Ηρακλείου με 5-1, στο Σ.Ο.Αιγάλεω και στον Σ.Ο.Πατρών με 4,5-1,5. Η ομάδα της Καβάλας παρουσιάστηκε για μια ακόμα χρονιά πολύ δυνατή στα κορίτσια με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Σταυρούλα Τσολακίδου και τη Ευγενία Τσιβελεκίδου να κάνουν 4 νίκες σε ισάριθμους αγώνες ενώ συμμετείχαν ακόμα ο Δημήτρης Ζησιάδης (3/4), ο Βασίλης Σταμάτης (1/4), ο Ιορδάνης Κρίκογλου (2/4) και ο Γρηγόρης Καλαμούκος (3/4). Την 5η θέση πήρε η ομάδα του Φυσιολάτρη Νίκαιας που παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ενισχυμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και που επίσης διατηρεί μία από τις καλύτερες νεανικές ακαδημίες στο σκάκι στην Αττική. Ο Φυσιολάτρης συγκέντρωσε 6 βαθμούς με τρεις νίκες απέναντι στην Καλαμαριά με 5-1, την Πολίχνη με 3,5-2,5, και τον Σ.Ο.Πατρών με 5-1 ενώ έχασε στον κρίσιμο αγώνα όπως αποδείχτηκε αγώνα για την 3η θέση από τον Πειραϊκό με 2,5-3,5, και από το Περιστέρι με 1-5. Με τον Φυσιολάτρη αγωνίστηκαν οι Αστέριος Παπαδόπουλος (3/5), Βασίλης Ανδρουτσόπουλος (3/5), Ανδρέας Χατζηελευθερίου (3/4), Χρήστος Κράλλης (3,5/4), Μαριάννα Λεμονή (1/3), Ανδρονίκη Μοτσάκου (1,5/5), Γιάννης Μάλλιος (2/2), Μάγδα Λουκά (0/2). Την 6η θέση με τους ίδιους βαθμούς (6) πήρε η ομάδα του Σ.Ο.Πολίχνης με τρεις νίκες (την μία χωρίς αγώνα) και δύο ήττες. Η Πολίχνη νίκησε 4-2 τον Σ.Π.Ζ.Κέρκυρας, 3,5-2,5 τον Φ.Ο.Ν.Ηράκλειο και χωρίς αγώνα τον Ο.Φ.Σ.Καβάλας ενώ έχασε από την πρωταθλήτρια Σ.Α.Χ. με 1,5-4,5 και από τον Φυσιολάτρη με 2,5-3,5. Με την Πολίχνη που χωρίς τον Νίκο Γουλούτη δεν ήταν τόσο δυνατή όσο πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί ένα από τα καλύτερα τμήματα υποδομών στην Θεσσαλονίκη αγωνίστηκαν οι Παύλος Παυλίδης (1/4), Παναγιώτης Νικολάκης (3,5/4), Γιάννης Ιωάννου (2/4), Ορέστης Ιακωβίδης (1/4), Ειρήνη Τανανάκη (2/4), Δήμητρα Νικολάκη (2/3) και Αναστασία Μπεράτζε (0/1). Την 7η θέση με επίσης 6 βαθμούς κατέλαβε μια άλλη ομάδα της Αττικής με καλές υποδομές ο Σ.Ο.Αιγάλεω με 3 νίκες και 2 ήττες την μία χωρίς αγώνα. Το Αιγάλεω νίκησε τον Αργοναύτη 4-2 την Χ.Α.Ν.Καλαμαριάς με 3,5-2,5, τον Ο.Φ.Η. στον κρίσιμο αγώνα με 4-2 ενώ έχασε από την Καβάλα με 4,5–1,5 και από το Περιστέρι χωρίς αγώνα. Με το Αιγάλεω αγωνίστηκαν οι Παναγιώτης Καλόφωνος (3,5/4), Βασίλης Κασιούμης (3,5/4), Χρήστος Σιγάλας (0/2), Χρήστος Γκουτούφας (2/4), Φιλίππα Λιάπη (2/4), Ευφροσύνη Κλαδά (1/4) και Ανδρέας Μηναδάκης (1/2). Για τον Ο.Φ.Η. που πήρε την 8η θέση με 5 βαθμούς, 2 νίκες 1 ισοπαλία και 1 ήττα έχουμε αναφερθεί αναλυτικότερα παραπάνω ενώ η Χ.Α.Ν.Καλαμαριάς με τους ίδιους βαθμούς και τα ίδια αποτελέσματα ακολούθησε στην 9η θέση της βαθμολογίας. Η ομάδα της Καλαμαριάς που φαίνεται να είναι ανερχόμενη δύναμη στο νεανικό σκάκι της Θεσσαλονίκης νίκησε την Ευβοϊκή και τα Τρίκαλα με 5-1, έχασε από τον Φυσιολάτρη με 1-5 και από το Αιγάλεω με 2,5-3,5 και αναδείχθηκε ισόπαλη με 3-3 με τον Φ.Ο.Ν.Ηρακλείου. Με την Καλαμαριά αγωνίστηκαν οι Αθανάσιος Σωτηρόπουλος (2,5/4), Ελευθέριος Κυριακίδης (1,5/3), Οδυσσέας Γαβριήλ (3/4), Ορέστης Γαβριηλίδης (2,5/4), Ελένη Μανασσή (1,5/5), Νικολέτα Πάσογλου (5/5), Θεοχάρης Μανασσής (0/2) και Αναστάσιος Τζοβάνης (0,5/3).

Την 10η θέση πήρε η ιδιαίτερα μαχητική ομάδα της Α.Ε.Κ. με 4 βαθμούς 2 νίκες με 4,5-1,5 απέναντι σε Ευβοϊκή και Κατερίνη και 3 ήττες οριακά με 2,5-3,5 από το Περιστέρι, 1,5-4,5 από την Πάτρα και 2-4 μετά από μεγάλη μάχη στον τελευταίο κρίσιμο αγώνα από τον Πειραϊκό. Με την Α.Ε.Κ. αγωνίστηκαν οι Βασίλης Γκίκας (3/5), Κώστας Αγριόπουλος (0,5/4), Πάνος Σιμιτζόγλου (2,5/5), Ερνέστος Πιλάλης (1,5/5), Σταυρούλα Αγριοπούλου (3,5/5), Μαρίνα Γκίκα (3,5/5) και Γιάννης Γκίκας (0,5/1). Την 11η θέση με τους ίδιους βαθμούς πήρε η πολύ αξιόμαχη ομάδα του Ο.Φ.Σ.Καβάλας αποδεικνύοντας το πόσο καλά καλλιεργείται το νεανικό σκάκι στην πόλη αυτή της Ανατολικής Μακεδονίας. Η δεύτερη ομάδα της Καβάλας νίκησε με 3,5-2,5 την Κατερίνη και την Κέρκυρα έχασε οριακά με 2,5-3,5 από το δεύτερο Περιστέρι και τον τρίτο Πειραϊκό και χωρίς αγώνα από την Πολίχνη. Με την δεύτερη ομάδα της Καβάλας αγωνίστηκαν οι Κώστας Αποστολακάκης (1,5/4), Γιάννης Σταμάτης (0/0), Αναστάσιος Κυριακίδης (1/4), Θεόδωρος Κουτράκης (2,5/4), Αλεξία Μόσχου (3/4) και Μάγδα Μιχαηλίδου (4/4). Την 12η θέση με επίσης 4 βαθμούς πήρε ο Φ.Ο.Ν.Ηρακλείου Αττικής με 1 νίκη 5,5-0,5 με τον Αργοναύτη 2 ισοπαλίες 3-3 με Ο.Φ.Η. και Καλαμαριά και 2 ήττες 1-5 από τον Σ.Ο.Καβάλας και 2,5-3,5 από την Πολίχνη. Με την ομάδα του Φ.Ο.Ν. που παρουσιάστηκε ισορροπημένη σε όλες τις σκακιέρες αγωνίστηκαν οι Θωμάς Γιαβασόπουλος (2,5/5), Παναγιώτης Κολυβάς (2/5), Δημήτρης Σπανός (3/5), Σωτηρία Γραφάκου (3/5), Μαρία Εζέ (2/5) και Παρασκευή Πάλιουρα (2/5). Την 13η θέση με τους ίδιους βαθμούς πήρε η ομάδα του Σ.Ο.Πατρών που ξεκίνησε με 2 νίκες με 4,5-1,5 απέναντι σε Τρίκαλα και Α.Ε.Κ. αλλά είχε δύσκολο πρόγραμμα στη συνέχεια και έχασε στην σειρά από την Σ.Α.Χανίων 0,5-5,5, από τον Σ.Ο.Καβάλας 1,5-4,5 και από τον Φυσιολάτρη Νίκαιας 1-5. Με την ομάδα της Πάτρας που επίσης είναι μια πόλη όπου το σκάκι καλλιεργείται με ιδιαίτερη επιτυχία αγωνίστηκαν οι Κωνσταντίνος Τριάντος (3/5), Γεράσιμος Μαλαταράς (1,5/5), Δημήτρης Ζαρωνίκας (2,5/5), Γιώργος Αλεξόπουλος (1,5/5), Κυριακή Καλύβα (3,5/5) και Αθηνά Αννίνου (0/5). Την 14η θέση επίσης με 4 βαθμούς πήρε ο Σ.Π.Ζ.Κέρκυρας με 2 νίκες με 3,5-2,5 απέναντι σε Κατερίνη και Αργοναύτη και 3 ήττες με 0,5-5,5 από τον Ο.Φ.Η., με 2-4 από την Πολίχνη και με 2,5-3,5 από τον Ο.Φ.Σ.Καβάλας. Με την ομάδα της Κέρκυρας που παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ανταγωνιστική δείγμα της καλής δουλειάς που φαίνεται ότι γίνεται στο σκάκι στο νησί αυτό τα τελευταία χρόνια αγωνίστηκαν οι Σπύρος Κολύτας (2/5), Σπύρος Μακρής (4/5), Αλέξανδρος Λευθεριώτης (3/5), Ραφαέλ Τσουβέλη (0/0), Μαρία Άννα Μακαντάνη (1/5) και Ιλιάνα Σκλαβούνου (2/5).

Την 15η θέση πήρε η πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα της Ευβοϊκής Ε.Σ. με 3 βαθμούς δηλαδή 1 νίκη 3,5-2,5 τα Τρίκαλα, 1 ισοπαλία 3-3 με τον Αργοναύτη και 3 ήττες 0,5-5 από Πειραϊκό, 1-5 από Καλαμαριά και 1,5-4,5 από Α.Ε.Κ. Με την Ευβοϊκή αγωνίστηκαν οι Παναγιώτης Λουκόπουλος (3,5/5), Αντώνης Μπερμπάτης (3/5), Γιάννης Τσότρας (2,5/4), Γιάννης Γεωργούλας (1/4), Ναζαρέτα Μπέλλου (0/3), Μαρία Δαμιανού (0/4), Ελένη Μακρυγιάννη (0/2), Σπύρος Γεωργούλας (0/1) και Περίανδρος Μακρυγιάννης (0/1). Την 16η θέση πήρε ο Σ.Ο. Κατερίνης με 2 βαθμούς, 1 νίκη 6-0 τα Τρίκαλα και 4 ήττες δύο οριακές 2,5-3,5 από Ο.Φ.Σ.Καβάλας και Κέρκυρα και δύο καθαρές 1,5-4,5 από την Α.Ε.Κ. και 0,5-5,5 από τον Ο.Φ.Η. Με την ομάδα της Κατερίνης αγωνίστηκαν οι Γιάννης Προκοπίου (1,5/5), Γρηγόρης Βαρδάκας (3/5), Αστέριος Παπαγιάννης (1,5/5), Πέτρος Βαρδάκας (4/5), Πολυξένη Συβρίδου (2/5) και Κυριακή–Μαρία Παπαδοπούλου (1/5). Την 17η θέση πήρε με επίσης 2 βαθμούς η ιδιαίτερα άπειρη ομάδα της Σ.Κ.Τρικάλων που παρουσιάστηκε με 6 αθλητές χωρίς διεθνή αξιολόγηση (ΕΛΟ). Τα Τρίκαλα νίκησαν με 3,5-2 τον Αργοναύτη αποφεύγοντας έτσι την τελευταία θέση και έχασαν με 1,5-4,5 από τον Σ.Ο.Πατρών, με 0-6 από τον Σ.Ο.Κατερίνης, με 1-5 από την Καλαμαριά και με 2,5-3,5 από την Ευβοϊκή. Με τα Τρίκαλα αγωνίστηκαν οι Χαράλαμπος Κουτσιούμπας (0,5/5), Χάρης Γκιόκας (0/5), Γιώργος Πασχάλης (1,5/5),  Μιχάλης Λαζαρίκος (2/5), Σωτηρία Θεοδοσίου (1,5/5) και Ιφιγένεια Τοζάρου (3/5). Τέλος την 18η θέση με μόλις 1 βαθμό πήρε η ιδιαίτερα αποδυναμωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ομάδα της Σ.Α. Κορινθίας Αργοναύτης. Ο Αργοναύτης με μόνη έμπειρη παίκτρια τη Ελένη Κόκκοτα έκανε 1 ισοπαλία 3-3 με την Ευβοϊκή και 4 ήττες 2-4 από το Αιγάλεω, 0,5-5,5 από το Φ.Ο.Ν.Ηράκλειο, 2-3,5 στον αγώνα που έκρινε την τελευταία θέση από τα Τρίκαλα και 2,5 -3,5 από την Κέρκυρα. Με τον Αργοναύτη αγωνίστηκαν οι Γιώργος Ελευθερίου (1/4), Παναγιώτης Παπανικολάου (0/4), Νίκος Ψαρρός (1/2), Δημήτρης Γαβαλάκης (2/3), Ελένη Κόκκοτα (4,5/5), Λυδία Διρμίκη (1/4), Γιάννης Χατζηγιαννίδης (0/3), Γιώργος Βλάχος (1/2), Δημήτρης Μεταξάς (0/0), Ελένη Ψαρού (0/0).

Η τελική βαθμολογία συνοπτικά φαίνεται παρακάτω :

     Τελική βαθμολογία                  Βαθμοί     

1)

Σκακιστική Ακαδημία Χανίων
 
10 β.
2)
Πνευματική Στέγη Περιστερίου
9 β.
3)
Πειραϊκός Όμιλος Σκακιστών
8 β.
4)
Σ.Ο. Καβάλας
7 β.
5)
Ε.Ο.Α.Ο. Φυσιολάτρης Νίκαιας
6 β.
6)
Σ.Ο. Πολίχνης
6 β.
7)
Σ.Ο. Αιγάλεω
6 β.
8)
Ο.Φ.Η.
5 β.
9)
Χ.Α.Ν. Καλαμαριάς
5 β.
10)
Α.Ε.Κ.
4 β.
11)
Ο.Φ.Σ. Καβάλας
4 β.
12)
Φ.Ο.Ν. Ηρακλείου Αττικής
4 β.
13)
Σ.Ο. Πατρών
4 β.
14)
Σ.Π.Ζ. Κέρκυρας
4 β.
15)
Ευβοϊκή Ε.Σ.
3 β.
16)
Σ.Ο. Κατερίνης
2 β.
17)
Σ.Κ. Τρικάλων
2 β.
18)
Σ.Α. Κορινθίας Αργοναύτης
1 β.

Τα ατομικά έπαθλα ανά σκακιέρα κατέκτησαν οι παρακάτω μικροί ταλαντούχοι σκακιστές. Στην σκακιέρα κάτω των 16 ετών ο Παναγιώτης Καλόφωνος του Σ.Ο. Αιγάλεω με 3,5/4, στην σκακιέρα κάτω των 14 ετών ο Νίκος Σερπετσιδάκης από τον Ο.Φ.Η. με 5/5 μαζί με τον πρωταθλητή Ευρώπης Ευγένιο Ιωαννίδη της Π.Σ.Περιστερίου με 4/4, στην σκακιέρα κάτω των 12 ετών ο Δημήτρης Κατωπόδης ξανά από την Π.Σ.Περιστερίου με 4/4 και στην σκακιέρα κάτω των 10 ετών ο Χρήστος Κράλλης του Φυσιολάτρη Νίκαιας με 3,5/4 μαζί με τον Πέτρο Βαρδάκα του Σ.Ο.Κατερίνης με 4/5. Στα κορίτσια στην σκακιέρα κάτω των 16 ετών ξεχώρισε η παγκόσμια πρωταθλήτρια Σταυρούλα Τσολακίδου του Σ.Ο.Καβάλας με 4/4  ενώ στην σκακιέρα κάτω των 12 είχαμε 4 κορίτσια να πετυχαίνουν το απόλυτο με την Νικολέτα Πάσογλου της Χ.Α.Ν.Καλαμαριάς να έχει 5/5 ενώ το 4/4 πέτυχαν η Ευαγγελία Καραβιτάκη της Σ.Α.Χανίων, η Ευγενία Τσιβελεκίδου του Σ.Ο.Καβάλας και η Μάγδα Μιχαηλίδου του Ο.Φ.Σ.Καβάλας. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην βράβευση του νεαρού σκακιστή της Α.Ε.Κ. Βασίλη Γκίκα που βραβεύτηκε για το ήθος του όταν στον αγώνα απέναντι σε σκακιστή του Σ.Ο.Πατρών αρνήθηκε να πάρει την νίκη όταν τελείωσε ο χρόνος του αντιπάλου του επισημαίνοντας στους διαιτητές, που δεν το είχαν αντιληφθεί, ότι το χρονόμετρο είχε τεχνικό πρόβλημα. Ο Βασίλης τίμησε με το παραπάνω την φανέλα ενός ιστορικού συλλόγου όπως η Α.Ε.Κ. και πρέπει να γίνει παράδειγμα για παράγοντες και προπονητές που ασχολούνται με το νεανικό σκάκι που πρέπει να καταλάβουν ότι μαθήματα ήθους όπως αυτό που μας έδωσε ο Βασίλης είναι πολύ σημαντικότερα από μια νίκη ή μια ήττα σε ένα αγώνα σκάκι. Όταν γραφόταν αυτές οι γραμμές έγινε γνωστός ο θάνατος ενός ανθρώπου με μεγάλη προσφορά στο Ελληνικό σκάκι τα τελευταία χρόνια του προέδρου της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου Αντώνη Μπέλλου. Εκ μέρους όλου του σκακιστικού Ο.Φ.Η. θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου