PopUp

27/4/16

Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Π.Ο.Α΄Εθνικής Κρήτης

Στην πρώτη θέση ο Λατώ Αγίου Νικολάου κέρδισε την άνοδο στην Α Εθνική. 
Απονομή στον Λατώ Αγίου Νικολάου
Απονομή στην Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου
Απονομή στους σκακιστές με την καλύτερη απόδοση
Απονομή στον Ο.Α.Χανίων

















Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή 17 Απριλίου στο ξενοδοχείο Porto Platania στoν Πλατανιά Χανίων το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα του Προκριματικού Ομίλου Α Εθνικής Κρήτης που συνηθίζουμε να ονομάζουμε Β΄Εθνικής Κρήτης. Πρωταθλήτρια, όπως το 2013 και το 2014, αναδείχθηκε η ομάδα του Λατώ Αγίου Νικολάου που θα αγωνιστεί το καλοκαίρι για τρίτη φορά στην ιστορία της στην Α Εθνική. Στην δεύτερη θέση ακολούθησε η Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου και στην τρίτη ο Ο.Α.Χανίων. Στην Γ Εθνική υποβιβάστηκε η ομάδα των Νέων Ηροδότου.

Η τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος φαίνεται παρακάτω :
                          
                         ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΟΜΑΔΑ
ΒΑΘΜΟΙ
ΠΟΝΤΟΙ
1) Α.Ο. ΛΑΤΩ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
14
47,5
2) ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΑΖΙΟΥ
12
50,0
3) Ο.Α.ΧΑΝΙΩΝ
 9
37,5
4) Α.Σ. Ο.Τ.Ε. Ν. ΧΑΝΙΩΝ
 7
25,5
5) Σ.Ο. ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ
 5
31,0
6) ΣΚ.Ο.ΡΕΘΥΜΝΟΥ
 4
33,5
7) Ο.Α.Α.ΗΡΑΚΛΕΙΟ
 4
31,5
8) Α.Σ. ΝΕΟΙ ΗΡΟΔΟΤΟΥ
 1
21,5

Το πρωτάθλημα η τελική φάση του οποίου διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία, παράλληλα με την τελική φάση της Γ Εθνικής, από την Σκακιστική Ακαδημία Χανίων σε συνεργασία με την Ε.Σ.Σ.Κ. τον Δήμο Πλατανιά και τον Δήμο Χανίων υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, όπως αναφέραμε αναλυτικότερα στην προηγούμενη μας ανάρτηση, ήταν για μια ακόμα χρονιά ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Έγιναν πολύ μεγάλες μάχες τόσο για την κατάκτηση της πρώτης θέσης και την άνοδο στην Α Εθνική κατηγορία όσο και για την αποφυγή του υποβιβασμού στην Γ κατηγορία.

Για την άνοδο στην Α Εθνική η μάχη δόθηκε μεταξύ δύο ομάδων του Λατώ Αγίου Νικολάου και της Σκακιστικής Ακαδημίας Γαζίου. Οι δύο αυτές ομάδες ήταν οι μόνες που ενισχύθηκαν με ξένους σκακιστές σε όλη σχεδόν την διάρκεια του πρωταθλήματος και κατάφεραν να νικήσουν σχετικά άνετα όλες τις αντιπάλους τους. Αντίθετα η ομάδα του Ο.Α.Α.Η. παρουσιάστηκε ενισχυμένη με ξένο GM και με τον πολύπειρο Γιώργο Μαστροκούκο μόνο την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος (έχασε 6-4 από τον Λατώ) και έτσι ήταν φανερό ότι δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τους άλλους δύο στη μάχη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Όλα κρίθηκαν την πέμπτη αγωνιστική όταν οι δύο ομάδες που διεκδικούσαν την πρώτη θέση βρέθηκαν αντιμέτωπες. Η ομάδα του Αγίου Νικολάου κατάφερε να πάρει την μεγάλη νίκη με καθαρό σκορ 6,5-3,5 και να κερδίσει για μια ακόμα φορά την άνοδο στην Α Εθνική. Η ομάδα του Γαζίου ξεκίνησε καλύτερα το πρωτάθλημα πέτυχε εντυπωσιακές νίκες με μεγάλες διαφορές στις πρώτες αγωνιστικές και είχε αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας καθώς την ευνοούσε το ισόπαλο αποτέλεσμα στον αγώνα με τον Λατώ. Αντίθετα ο Λατώ μετά την νίκη του επί του Ο.Α.Α.Η. με 6-4 την πρώτη αγωνιστική, δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα την δεύτερη και τρίτη αγωνιστική, στους αγώνες με Λέων Κάντια και Νέους Ηροδότου, όταν αγωνίστηκε χωρίς ξένους σκακιστές και επικράτησε πολύ οριακά με 6-4 και 5,5-4,5 αντίστοιχα. Στον κρίσιμο όμως αγώνα οι σκακιστές του Γαζίου δεν τα κατάφεραν και έτσι το Λατώ που εντυπωσίασε στην τελική φάση του πρωταθλήματος (τέσσερεις τελευταίες αγωνιστικές) κερδίζοντας με άνεση όλους τους αγώνες αναδείχθηκε δίκαια πρωταθλήτρια. Πρέπει να επισημάνουμε ότι σημαντική βοήθεια στην ομάδα του Αγίου Νικολάου προσέφερε με 6,5 βαθμούς σε 7 αγώνες ο δεκαεξάχρονος Νικόλας Βιτσαξάκης (καθοριστική η νίκη του στον αγώνα με το Γάζι όταν έπαιξε στην σκακιέρα κάτω των 20 μια πολύ έξυπνη κίνηση τακτικής από τους ανθρώπους της ομάδας του Αγίου Νικολάου).  Ο Νικόλας είναι σκακιστής του Ο.Φ.Η και αγωνιζόμενος δανεικός για το 2016 στην ομάδα του Λασιθίου έδειξε για μια ακόμα φορά το πλούσιο σκακιστικό του ταλέντο κερδίζοντας μαζί με τον Άγγελο Μοσχοβάκη του Γαζίου τους περισσότερους πόντους από όλους τους σκακιστές που πήραν μέρος στο πρωτάθλημα. Πρέπει να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην φίλη ομάδα του Αγίου Νικολάου στο δύσκολο πρωτάθλημα της Α Εθνικής και να πετύχει αυτή την φορά τον στόχο της που είναι κυρίως η παραμονή στην κατηγορία κάτι που δεν κατάφερε στις δύο προηγούμενες συμμετοχές της το 2013 και το 2014.    

Την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα πήρε με σχετική άνεση ο Ο.Α.Χανίων που κάθε χρόνο αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις αλλά χωρίς την ενίσχυση ξένου σκακιστή που φαίνεται ότι είναι θέση αρχής για την πολύ συμπαθή ομάδα των Χανίων είναι πολύ δύσκολο να διεκδικήσει την άνοδο. Η ομάδα του Ο.Τ.Ε. Ν. Χανίων παρά τις μεγάλες ήττες με 9-0 και 10-0 από τους δύο πρωτοπόρους παρουσιάστηκε πολύ μαχητική στις κρίσιμες αναμετρήσεις και επικρατώντας με 5,0-4,5 του ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου και με 6,5-3,5 των Νέων Ηροδότου κατάφερε να εξασφαλίσει από νωρίς την παραμονή στην κατηγορία και να αποφύγει τις περυσινές περιπέτειες. Θυμίζουμε ότι πέρυσι η ομάδα του Ο.Τ.Ε. είχε πάρει την τελευταία θέση στην βαθμολογία αλλά κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία καθώς δεν υποβιβάστηκε καμία κρητική ομάδα από την Α Εθνική και νίκησε σε αγώνα μπαράζ τον Ο.Φ.Η. 2000. Τελικά η ομάδα των Χανίων που σαν θυγατρική της Σ.Α.Χανίων έχει παραδοσιακά μεγάλη δύναμη στις αναπτυξιακές σκακιέρες κατάφερε με την οριακή νίκη με 5,5-4,5 απέναντι στο Λέων Κάντια την τελευταία αγωνιστική να πάρει την πολύ τιμητική τέταρτη θέση στην τελική βαθμολογία. Η πολύ συμπαθής ομάδα του Σ.Ο.Λέων Κάντια που στηρίζεται μέχρι σήμερα στο πολύ καλό σκακιστικό φυτώριο που είχε αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια στον νεώτερο σύλλογο της πόλης του Ηρακλείου πέτυχε επίσης να αποφύγει νωρίς το άγχος του υποβιβασμού παρά την σημαντική απουσία του Νικόλα Δεμερίδη. Η ομάδα του Λέων Κάντια που ανέβηκε πέρυσι από την Γ Εθνική έδωσε μεγάλες μάχες σε όλους τους αγώνες και τερμάτισε στην πολύ καλή για νεοφώτιστη στην κατηγορία πέμπτη θέση της βαθμολογίας. Ο ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου κατάφερε για μια ακόμα χρονιά να αποφύγει τον υποβιβασμό επικρατώντας με το εμφατικό 8,5-1,5 των Νέων Ηροδότου στην έκτη αγωνιστική ενώ οι δύο ισοπαλίες απέναντι στον Ο.Α.Α.Η. και ιδιαίτερα στον Ο.Α.Χανίων αποτελούν σημαντικές επιτυχίες για την ομάδα του Ρεθύμνου που τελικά τερμάτισε όπως και πέρυσι στην έκτη θέση της τελικής βαθμολογίας.

Ο Ο.Α.Α.Η. με την μεγάλη παράδοση στο κρητικό σκάκι παρουσιάζει καθοδική πορεία τα τελευταία χρόνια και για μια ακόμα φορά δεν μπόρεσε να πρωταγωνιστήσει. Η ιστορική ομάδα του  Ηρακλείου προβλημάτισε με την απόδοση της καθώς δεν κατάφερε να πετύχει καμία νίκη και με τέσσερεις ισοπαλίες κατέληξε στην έβδομη θέση της βαθμολογίας προβληματίζοντας με την απόδοση της. Ο Ο.Α.Α.Η. κινδυνεύει ακόμα και με υποβιβασμό στην Γ Εθνική στην απευκταία περίπτωση που υποβιβαστούν από την Α Εθνική δύο ομάδες της Κρήτης. Τέλος οι Νέοι Ηροδότου δεν κατάφεραν αυτή την χρονιά να αποφύγουν τον υποβιβασμό και παρά τις καλές εμφανίσεις στις πρώτες αγωνιστικές δεν πήγαν καλά στην τελική φάση και με μια ισοπαλία και έξη ήττες πήραν την τελευταία θέση στην τελική κατάταξη. Η ομάδα των Νέων Ηροδότου ελπίζει  μόνο στην περίπτωση που δεν υποβιβαστεί καμία κρητική ομάδα από την Α Εθνική, να διεκδικήσει την συμμετοχή της στον Π.Ο.Α’ Εθνικής της νέας χρονιάς σε αγώνα μπαράζ με τον Ο.Φ.Η. 2000.

Σε ατομικό επίπεδο οι σκακιστές που βραβεύτηκαν με την καλύτερη απόδοση στις σκακιέρες τους με τα αποτελέσματα κάθε παίκτη στους αγώνες που συμμετείχε φαίνονται παρακάτω :

Maletin Pavel (Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου)
6,0 / 7,0
Richard Polaczek (Λατώ Αγίου Νικολάου)
3,5 / 4,0
Σανδαλάκης Νίκος (Λατώ Αγίου Νικολάου)
4,5 / 7,0
Μαρούντας Γιάννης (Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου)
4,0 / 6,0
Παππάς Κώστας (Λατώ Αγίου Νικολάου)
4,5 / 6,0
Vrbova Niki (Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου)
6,0 / 6,0
Μανιώτη Ελένη (Λατώ Αγίου Νικολάου)
2,5 / 3,0
Δαγκωνάκη Άσπα (Λέων Κάντια)
4,0 / 5,0
Βασιλείου Αιμιλία (Λατώ Αγίου Νικολάου)
6,0 / 7,0
Φλωράκης Κων/νος (Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου)
5,5 / 7,0
Μαρινάκης Χρήστος (Ο.Α.Χανίων)
5,5 / 7,0
Bairamian Artur (ΟΤΕ Ν. Χανίων)
5,0 / 6,0
Κοζύρης Ηλίας (Λατώ Αγίου Νικολάου)
5,5 / 7,0

 

Στους διακριθέντες σκακιστές θα πρέπει να προσθέσουμε και τους δεκαεξάχρονους Νικόλα Βιτσαξάκη (Λατώ Αγίου Νικολάου) αγωνίζεται δανεικός από τον Ο.Φ.Η. και Άγγελο Μοσχοβάκη (Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου) που με 6,5/7,0 πέτυχαν τους περισσότερους πόντους από όλους όσους αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα αλλά λόγω τακτικής των ομάδων τους έπαιζαν άλλοτε στην 8η και άλλοτε στην 9η σκακιέρα και δεν βραβεύτηκαν. Πολύ καλές επιδόσεις πέτυχαν επίσης η Θεοδώρα Κουτσογιαννοπούλου (Λατώ Αγίου Νικολάου) (6,0/7,0), Δημητριάδης Θοδωρής (Σκακιστική Ακαδημία Γαζίου) (3,5/4,0), Χατζηδάκη Δημοκρατία (ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου) (4,0/5,0), Γραμματικάκη Αγγελική (Ο.Α.Α.Η.) (4,0/5,0), Δαγκωνάκη Τόνια (Λέων Κάντια) (5,5/7,0), Κολομβάκης Στέλιος (Ο.Α.Α.Η.) (4,5/6,0), Σολιδάκης Νεκτάριος (Ο.Α.Χανίων) (3,0/4,0), Μουρούτη Μαριέτα (Ο.Α.Χανίων) (3,0/4,0), Μυλωνάκης Γιώργος (Ο.Α.Χανίων) (5,0/7,0), Δασκαλάκη Σοφία (Ο.Α.Χανίων) (5,0/7,0), Πελαντάκης Μιχάλης (ΣΚ.Ο.Ρεθύμνου) (5,0/7,0), Arnaudov Petar (Λατώ Αγίου Νικολάου) (3,5/5,0), Κοντόπουλος Δημήτρης (Ο.Α.Χανίων) (3,5/5,0). Αναλυτικά αποτελέσματα από όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω διαδικτυακή διεύθυνση http://chess-results.com/tnr217038.aspx?lan=1&art=0&turdet=YES&flag=30&wi=984 

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητοί Χαίρετε.
    Είμαι μια διεθνής δανειστή που αναγνωρίζεται σε όλες τις ηπείρους.
    Έχω τη φιλοδοξία να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους σε οικονομικές δυσκολίες.
    Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου με email για περισσότερες πληροφορίες.
    E-mail: leferfrancisjean@gmail.com
    Με εκτίμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή